При инцидента, който е станал около 13 часа, са се ударили около 40 леки и 10 товарни автомобили, съобщиха от МВР.

Верижният удар е станал в тръбата в посока София-Варна. На място пристигна главният секретар на МВР комисар Георги Костов.

"Първоначалният удар е бил между ТИР и микробус. Камионът е ударил буса. Категорично причината е несъобразена с пътните условия скорост, съчетана с несъобразена дистанция. Тирът препречва пътя в тунела и назад започва верижна катастрофа", обясни комисар Костов, цитиран от БНР и bTV.

Вижте снимки>>>

Трима души - млада жена и двама мъже са загинали. 14 души са пострадали, като най-малко петима са тежко ранени.

Девет линейки са изпратени на мястото на катастрофата. 10 от ранените са настанени в болници в София, а четирима в Ботевград. Сред пострадалите са бременна жена, която е настанена в УМБАЛ "Света Анна" в София с гръдна травма и дете, което е в "Пирогов" с тежка черепно-мозъчна травма, съобщи директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев, цитиран от БТА.

Останалите ранени са транспортирани и в болниците "Софиямед" и "Царица Йоанна - ИСУЛ". На мястото на катастрофата има 8 реанимобила, каза още д-р Гелев и допълни, че е възможно да има още пострадали.

Освен детето, трима възрастни са приети в "Пирогов". Има непосредствена опасност за живота им, съобщиха за Дир.бг от пресцентъра на лечебното заведение. В момента се извършва оценка на състоянието им и от болницата не могат да дадат повече информация.

В тунела Витиня мирише на разлят дизел, разказаха шофьори, които са пострадали при катастрофата, цитирани от "24 часа". По думите им магистралата пред тунела се била превърнала в пързалка от разлято гориво. Шофьор разказва, че около 200 метра се е опитвал да спре, но неуспешно.

Треперейки, 30-годишната Станислава, чиято кола също е сред ударените, каза, че само е видяла как автомобилите пред нея не са могли да спрат заради разлятото гориво и са се удряли една в друга.

Движението в посока Варна е спряно, като автомобилният трафик е отклонен по стария път София - Ботевград. Тежкотоварните автомобили изчакват на място.
Трафикът към столицата е пуснат.
От Агенция "Пътна инфраструктура" призовават водачите да се движат с повишено внимание.

Опашката от автомобили по магистралата в посока Варна е от 26-ия километър до тунела "Витиня".

Сред чакащите е била и линейка, превозваща донор за трансплантация към Велико Търново, но е направен коридор, по който тя да премине.

Жертви и ранени и на "Тракия"

Тежка катастрофа с двама загинали и двама ранени е станала на магистрала "Тракия", съобщиха за Дир.бг от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Пазарджик.

Инцидентът е станал на 57-ия километър от магистралата в посока София.
Водачът на лек автомобил е изгубил контрол и колата е излязла извън пътя.

АНКЕТА: Можем ли да намалим катастрофите по пътищата?