Това съобщи директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов, цитиран от пресцентъра на МВР.

Във вторник след въоръжен грабеж в заложна къща на бул. "Ломско шосе" и преследване, избухна престрелка между двамата извършители и полицията в столичния кв. "Разсадника". При стрелбата единият от нападателите - 43-годишният бивш полицай Христо Георгиев, известен като Ицо Полицая, бе прострелян и почина, а другият - 45-годишният Росен Рангелов-Човката избяга, но малко по-късно бе задържан.
 
Директорът на столичната полиция обясни действията на силите на реда след получаването на сигнала за въоръжения грабеж.

„Насочени са екипи в района на местопрестъплението, както и по основните пътни артерии, по които биха могли да се оттеглят извършителите. В действията по издирването са включени и специални полицейски подразделения“, посочи комисар Маринов.

Той допълни, че в хода на оперативната работа е установено, че извършителите са използвали краден автомобил „Фолксваген Голф“, след което са се прехвърлили в джип "Мицубиши Паджеро".

В процеса на издирването е станала ясна самоличността на извършителите - Ицо Полицая и Човката са с богато криминално минало, излежавали присъди за кражби, грабежи, притежаване на незаконно оръжие.

При преследването по бул. "Възкресение" престъпниците умишлено блъскали с колата си служебните автомобили на МВР. В резултат на три коли на СДВР и две на цивилни граждани са нанесени сериозни материални щети. След като са избутали полицейските автомобили, те се оттеглили с джипа, след това са го изоставили, а един от извършителите се е прехвърлил на случайно преминаващ „Мерцедес”, заставяйки водача да го закара до определено място.

В изоставеното превозно средство са открити два пистолета, боеприпаси, както и откраднатите пари и златните накити.

Христо Георгиев е намерен в градинка пред блок с прострелни рани по тялото. Полицейски служители са му оказали долекарска помощ до пристигането на екип на "Бърза помощ", но той е починал.

Малко по-късно е задържан и Човката, който е криминално проявен за извършване на грабежи и кражби.

Заместник-градският прокурор Чавдар Ангелов уточни, че в Софийската градска прокуратура е образувано досъдебно производство срещу Росен Рангелов за въоръжен грабеж в големи размери при опасен рецидив. Ще му бъде повдигнато и обвинение за опит за убийство на полицейски служители.

Процесуално-следствените действия по случая продължават в рамките на образуваното досъдебно производство под надзора на Софийската градска прокуратура.