На специална пресконференция Цветанов представи подробности за 51-годишния Тодор Хаджижеков, известен с прякора Тотко Поршето, чиято нелегална фабрика за цигари бе разбита при операция на ГДБОП в Костинброд преди дни.

Тогава вътрешният министър отбеляза, че Поршето е известен в средите на организираната престъпност с възможностите да осигури нелегално производство на цигари. По думите на Цветан Цветанов Поршето досега винаги е успявал да се измъкне от подобни спецоперации, защото "винаги е организирал, но не е участвал пряко".

Днес министър Цветанов допълни, че Тотко Поршето е бил известен в миналото като Пингвина, но с издигането си в йерархията придобил и новия си прякор. Сега обаче предстояла конфискация на два автомобила „Порше”.

Вътрешният министър разказа случай, при който през октомври 2005 г. в страната е влязъл ТИР с чаши. През ГКПП Кулата отишъл на Капитан Андреево, където било извършено обмитяване, но зад тапата от чаши били открити голямо количество скрити цигари – 860 мастербокса. Зад контрабандата отново стои Тотко Поршето, уточни Цветанов.

Той каза още, че през 2007 г. има постановление за спирането на наказателното производство срещу Тотко Поршето и делото е преобразувано към неизвестен извършител. Изпратено е от Хасковската прокуратура към Благоевград.
"Тази информация ще бъде изпратена на прокурор Бойко Найденов, за да се направи проверка. Защото, ако Поршето не бе на свобода, нямаше днес да извършва престъпления", заяви вътрешният министър.

Същевременно Специализираният съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на Тодор Хаджижеков, предаде БТА. Заедно с бизнесмена бяха задържани още шест човека. Двама от тях също остават в ареста, реши съдът. Трима бяха пуснати под "домашен арест", а един бе оставен без мярка за неотклонение. Решението може да се обжалва пред Апелативния специализиран съд.

По отношение на другата голяма операция на МВР през последните дни с кодово име "Шок-2", Цветан Цветанов заяви, че тя е пример за взаимодействието между службите в България, Италия и Европол.
"Винаги, когато говоря с партньорите, казвам операциите да се извършват в чужбина, с Европейска заповед за арест, както се случи с операция „Шок”-2", категоричен бе той.

Офицерът за връзка по въпросите на сигурността и вътрешните работи в италианското посолство в София Лоренцо Либини пък подчерта, че престъпните групи, които се занимават със скиминг устройства, източване на банкомати с фалшиви кредитни карти, са изключително мощни. "„Шок 2” е реализирана, благодарение на сътрудничеството между българските и италианските служби. Важно е, че министър Цветанов е почетен карабинер, каза още Либини.

По-рано днес Пловдивският окръжен съд постанови временна мярка за неотклонение "задържане под стража" за 24 души, задържани при "Шок-2".
Други трима пък бяха пуснати под домашен арест.
Спрямо всички задържани е издадена европейска заповед за арест от съдия в италианския град Акуила - за участие в трансгранична организирана престъпна група с разклонение в редица европейски и други държави.

Определенията не са окончателни и подлежат на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.