Сигналът за авариралата при село Мурсалево цистерна, превозваща газ пропан-бутан, е подаден около 12.30 ч., съобщиха от Областната дирекция на МВР в Кюстендил.

Вижте снимки>>>

На място веднага са изпратени екипи на полицията и на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Районът е отцепен. Установено е, че от цистерната изтича газ заради неизправен клапан.

Движението от двете страни на инцидента бе спряно и не се пропускаха моторни превозни средства. Трафикът бе отбит през разклона за Рилския манастир, град Кочериново, село Смочево, разклон Бобошево и обратно на Е-79.

Около 50 товарни автомобили бяха отбити встрани, а леките се пропускаха по обходния път.

Заради авариралата цистерна от 13.25 ч. временно бе спряно и движението на влаковете в участъка между гарите Бобошево и Кочериново, тъй като тя се намира в близост до железния път, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

Два влака престояха в гара Дупница и в гара Благоевград. Това са бързият влак № 5623 от София за Благоевград, който престояваше в гара Дупница, както и пътническият влак № 50112 от Благоевград за София, който престояваше в гара Благоевград. Движението на влаковете бе възстановено след обезопасяване на района и разрешение от компетентните органи.

Малко преди 16 ч. движението по главния път Е-79 бе възстановено, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Цистерната бе аварирала в близост до мястото, където на 11 декември м.г. ТИР падна върху жп линията и се запали, а в него се удари електрическа мотриса „Дезиро”, движеща се в посока Кулата-София. 

Сред близо 100-те пътници във влака нямаше пострадали, след като машинистът Димитър Христов, задържайки до последно спирачката, за да олекоти неизбежния удар, успя да влезе в първия вагон и да ги предупреди да се държат. По-късно той, началникът влака и кондукторът помогнаха на хората да се евакуират от запалилия се влак.

Вчера пък камион-цистерна се преобърна на мост на входа на Дупница и увисна от него на метри от жп линията. Инцидентът вдигна на крак всички институции в града, тъй като според първоначалната информация 20-тонната цистерна превозвала газ. По-късно се оказа, че тя е празна.