Инцидентът на главния път Враца-Оряхово е станал на завой край село Баница около 15.50 часа.

34-годишен моторист от София е загинал на място, а движението е спряно и трафикът ще бъде блокиран поне до 19 ч., обясниха от полицията във Враца. Предполага се, че причината за катастрофата е висока скорост.

Колоните от автомобили и в двете посоки са километрични.

Два часа по-рано - около 14.30 ч., е подаден сигнал за тежка катастрофа на пътя Силистра-Варна край силистренското село Богорово, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Ударили са се челно лек автомобил "Мицубиши” с варненска регистрация и "Рено Меган" със силистренска регистрация.

На място са загинали четирима мъже, които са пътували в реното. Те са на видима възраст между 40 и 55 години, като все още самоличността им се изяснява.

Водачът на варненския автомобил, който е бил сам в колата, по чудо се е отървал само с леки наранявания, съобщи БНР. Той е бил пуснат за домашно лечение, след като е бил прегледан в силистренската болница.

В момента се извършват огледи на мястото на катастрофата като по първоначални данни "Рено"-то е навлязло в лентата за насрещно движение и буквално се е врязало в идващото "Мицубиши".

Причините за катастрофата тепърва ще се изясняват. Движението по пътя не е спряно, регулира се от пътни полицаи.

По-рано днес четирима души загинаха, а девет бяха ранени при други две тежки катастрофи.

Първата катастрофа е станала на магистрала "Тракия" в 6.47 ч. тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на МВР. На 125-126-ти километър от магистралата при надлез Карлово лек автомобил "Форд" с австрийска регистрация е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е ударил челно в "Рено" със старозагорска регистрация. Автомобилът с чужда регистрация е управляван от 45-годишен турски гражданин. В двете коли се забива и трети автомобил - "Фиат".

Вижте снимки>>>

На място е загинало момченце на възраст около 8-9 г., което е пътувало във форда, а баща му, който е шофирал, е тежко ранен.Той, 45-годишната му съпруга и двете им деца - 14-годишно момиче и 18-годишно момче са настанени в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Загинал е и 59-годишният шофьор на реното, а 36-годишният негов спътник, който е тежко пострадал, също е в пловдивската болница.

Катастрофата е станала в платното по посока София, където в момента се извършват ремонти и движението е регулирано от знаци.

Около 9.40 ч. при друга катастрофа край Бургас загинаха две жени, а 16-годишно момиче и 53-годишен мъж са ранени, съобщиха от Областната дирекция на полицията.
Инцидентът е станал в отсечката между поморийските села Медово и Бата. Вероятно заради несъобразена скорост, 53-годишният шофьор на лек автомобил "Рено 19" е изгубил контрол и се е ударил в крайпътно дърво.

На място е загинала 34-годишната му дъщеря, а 24-годишна бременна е била заклещена в смачканото купе. Въпреки усилията на спасителните екипи да я извадят, жената е починала.

В МБАЛ-Бургас са откарани водачът и 16-годишно момиче. Те са настанени в неврохирургията с контузни рани по главата, но няма опасност за живота им.