От вътрешното ведомство напомнят на шофьорите да бъдат внимателни на пътя и да карат със съобразена скорост.

От АПИ пък предупредиха водачите да се движат с повишено внимание и със съобразена скорост по магистрала "Струма" в посока към Кулата в района преди първия тунел заради аварирал камион. Около 13.30 ч. камионът бе отстранен от магистралата.

На ГКПП "Кулата" трафикът е интензивен
, но няма натрупване на чакащи моторни превозни средства. На останалите пунктове с Гърция движението е нормално. На ГКПП "Станке Лисичково" има интензивен трафик за влизане от Македония в страната ни на леки автомобили, затова е осигурено допълнително работно място за обработване на документи.

"Масовото изнасяне започна след 10.30 ч. В София най-натоварено е по "Цариградско шосе", Южната дъга, бул. "Цар Борис III", пътя за Владая и стария път за Перник. На всички изходни артерии имаме полицейски екипи, които регулират движението", съобщи началникът на столичната "Пътна полиция" комисар Тенчо Тенев, цитиран от БНР.

От 8 до 14 часа на изхода при Владая движението е в две ленти в посока Перник. Целта е да се облекчи придвижването по един от най-натоварените маршрути - към Гърция.

От София се очаква да излязат над 200 хиляди автомобила, съобщиха от МВР. Станали са 15 леки катастрофи, при които няма пострадали.

540 хиляди ще бъдат на път в страната.

Голямо задръстване има на магистрала "Хемус" в посока Варна, съобщи "Труд". Колоната от автомобили е преди първия тунел на Витиня. Започва от 35-ия километър и е дълга до третия тунел на 43-ия км. Колите се движат с около 30 км в час. Причината е повреда на виадукта на магистралата между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“. На 22-ия километър е станала верижна катастрофа между 5 автомобила, три от тях още са на платното. Това също създава задръстване, но по-малко.

От БДЖ са осигурили близо 20 000 допълнителни места във влаковете през почивните дни. Днес с допълнителни вагони ще се движат 47 композиции по основните направления в страната.„

Автобусните компании пък са осигурили за пътниците 100 допълнителни автобуса, или средно около 5 000 места за гражданите. Превозвачите уверяват, че все още има свободни билети.

Акция срещу контрабандата на два гранични пункта

Планирана операция се провежда в районите на ГКПП "Калотина" и "Кулата", съобщиха от пресцентъра на МВР. Проверките обхващат само тежкотоварни автомобили.

Създадена е необходимата организация да не се затруднява движението на моторни превозни средства, да не се възпрепятстват проверките на ГД „Гранична полиция“ и нормалния ритъм на преминаване през пунктовете.

Операцията е координирана от Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в ГД „Борба с организираната престъпност“. Целта й е контрол на обработката на документите на тежкотоварни автомобили и установяване на съответствие на товарите с предварително декларираното.

Акцентът е поставен върху контрола на акцизни стоки и стоки с висок фискален риск, както и противодействие на корупционни практики на държавни служители. Операцията е част от постоянните действия за превенция на контрабандата.

Проверките ще се извършват на базата на анализ на риска.