Участник в телефонни измами е задържан от полицията в Пещера. При полицейска акция в Пещера е арестуван мъж с инициали К.Н. /36 г./ от София, съобщават от пресцентъра на ОД МВР-Пазарджик, цитиран от БТА.

Той е с множество криминални прояви, включително и за притежание на наркотични вещества. До момента е установено, че през последния месец К.Н. изпълнявал ролята на посредник в схема на измами като е взел общо 3600 лева и 1500 евро.

Жертвите са три жени от Батак и Пещера на възраст между 77 и 88 години. От пресцентъра уточняват, че е използвана схемата за полицай, разследващ телефонни измами.

Той искал всичките спестявания от пенсионерите, за да примамят и заловят измамниците. На адреса идвал мъж, представящ се за цивилен криминалист, който вземал парите с обещание сумата да бъде възстановена обратно, след като бъдат задържани извършителите.

Ако откажели, жертвите били заплашвани със саморазправа. Работата по случая продължава.

Попово

Установен и задържан е извършител на телефонни измами в Попово. Измамата е извършена на 14 ноември в града, когато 71-годишна жена е дала 5 700 лева на мним служител на полицията, съобщават от Областната дирекция /ОД/ на МВР в Търговище.

Въвеждането в заблуждение е станало по схемата "искане на съдействие за задържане на извършители на телефонни измами", припомнят от полицията.

На 17 ноември е установен извършителят на измамата - Р.Д. /на 59 г./ от разградското село Ясеновец. При реализирането на престъпната схема е играел ролята на куриер /муле/. Установена е съпричастността му при извършване на още две телефонни измами в градовете Силистра и Исперих.

Р.Д. е задържан за срок до 24 часа в Районното управление на полицията в Попово. Образувано е досъдебно производство. На Р.Д. е повдигнато обвинение на извършеното от него деяние.