Очаква се масово напускане на полицаи и пожарникари, ако се приеме предложението на социалното министерство възрастта за пенсия да достигне 55 години, предупреждават в обща позиция синдикалните федерации от сектора.

Позицията на синдикатите е, че ако се въвежда възраст за пенсиониране в системата, тя трябва да бъде 50 години.

Лукан Лазарски от Алианс "Сигурност" припомни, че през 2002 година необходимият стаж за пенсиониране е бил повишен от 20 на 25 години, а през 2011 година е станал 27 години, предаде БНР.

Иван Павлов от Синдиката на МВР прогнозира, че ако идеята на министър Ивайло Калфин бъде одобрена, системата ще бъде обезкървена още до края на годината. Според него това ще доведе до масови рапорти за напускане и то предимно от оперативните служители, на които се разчита да пазят границата и да се борят срещу престъпността.

При пожарникарите ситуацията е същата, физиологически няма как те да работят до 55 години. Много по-рано от тази възраст повечето от тях имат сериозни здравословни проблеми, декларираха от синдикат "Огнеборец".

Синдикатите се противопоставят и на твърденията, че сектор "Сигурност" е виновен за дупката в бюджета на Държавното обществено осигуряване и припомнят, че техните осигуровки са най-високите.

Отделно от това всеки пенсионер от системата с вноски в универсален фонд губи средно 100 лева месечно от пенсията си и ще получи пълния ѝ размер, когато навърши възраст за трета категория труд.

Ако не бъдат чути, синдикатите в МВР не изключват и възможността за протестни действия.

Калфин не се отказва

"Всички са съгласни, че ако не пипнем нищо, няма да може да увеличим пенсиите", категоричен е Ивайло Калфин.

Той потвърди преди дни, че няма да се откаже от въвеждането на възраст при пенсиониране на военни и полицаи.

Има много свободни места в отбраната и МВР и там може да бъдат пренасочени по-възрастните служители от силовите структури, каза Калфин.

Какво се предлага

Военни, полицаи, надзиратели, служители в ДАНС ще се пенсионират от 2016 г. при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години стаж. Летци, парашутисти, водолази и служители на подводници ще се пенсионират пък на 42 години и 10 месеца.

След 31 декември 2016 г. възрастта за пенсиониране на служителите в сектора ще се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 55-годишна възраст за полицаи, военни и др. и 45 години за летци и подводничари, предлагат от МТСП.

АНКЕТА: Да се въведе ли възраст за пенсия за военни и полицаи?


КРЪСТОСАН ОГЪН: Министърът срещу Синдиката на МВР