От Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ поставиха ултиматум на ръководството на ведомството, че ако до 10 юли не започнат преговори за състоянието на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ГДПБЗН/, ще поискат намесата на премиера, съобщи БТА.

Синдикалистите огласиха намеренията си пред журналисти на импровизирания си протестен лагер пред Народното събрание. Ако до 10 юли разговорите по проблеми в ГДПБЗН не започнат, синдикатът ще ги прекъсне и ще поиска оставки на високите нива в МВР.

Най-големият полицейски синдикат, в който според ръководството му членуват над 6000 души, организира на 25 юли митинг. Той ще се състои независимо от хода на преговорите с ръководството на министерството. От СФСМВР отново поискаха оставката на директора на противопожарната служба Николай Николов и показаха становище на подкрепящия го синдикат "Огнеборец", в което се посочва, че "в момента службата е заложник на некомпетентни администратори".

То е подписано от ръководството на "Огнеборец" след състояла се на 23 юни среща. Председателят на СФСМВР Валентин Попов заяви, че до момента в министерството не е извършена административна реформа, а само "такава на парче". От синдиката заявиха, че до 2014 година ГДПБЗН е платила обезщетения над 500 000 лева след загубени съдебни дела. Разказаха и за случаи, при които Николай Николов устно разпореждал как да бъдат наказвани служители.