Служителите на МВР честват професионалния си празник с водосвет на знамената пред Паметника на Незнайния воин.

"МВР е отговорно за образа, който има страната ни през Европа и света. Сътрудничеството с партньорските служби ни правят част от професионалната и политическа общност навсякъде по света. Изправяме се пред организираната престъпност, ограничаваме трафика на контрабанда и наркотици", изтъкна в поздрава вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Без резултатите от работата ни не би могъл да бъде решен нито един проблем на държавата. МВР върви по пътя на своята модернизация. Без модернизирано МВР, не можем да имаме и модерна държава. Вярвам, че имаме волята да отговорим на изискванията на времето, посочи министърът.

"С работата си МВР ще убеди скептиците, че нещата са в правилната посока. Отговорността ни е изключително голяма, защото поведението ни формира усещане за справедливост", каза още Румяна Бъчварова.

По-късно пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ ще има демонстрация на специализирана техника, която е на въоръжение в различните структури на вътрешното министерство, което отбелязва 136 години от създаването си, предаде БНР.

Следобед представители Синдикалната федерация на служителите в МВР ще дадат брифинг, на който обещават да представят детайлна информация за проблемите, по които министър Румяна Бъчварова е подвела, според тях, народните представители по време на парламентарния контрол в петък.

Синдикалната организация ще оповести начина, по който продължава да се провежда социалният диалог в МВР, както и своето решение за по-нататъшни протестни действия. 

В интервю по Нова телевизия главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че исканията на синдикатите  са преувеличени.

Държавата явно няма възможност да удовлетвори всички искания. При диалог обаче е възможно да се намери компромисно решение", коментира той.

Относно убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина, главният секретар обясни, че има заподозрени лица. Привлечени са множество партньорски служби от Европа и други континенти, които „да помогнат с технически способи".

Костов бе помолен да коментира и протестите в Гърмен и „Орландовци" и създалото се етническо напрежение у нас.
"МВР има сили, ресурс и желание и ще бъде във всяка една критична точка на страната, за да осигури ред и спокойствие за гражданите. Всички райони със смесено население, където има социално-икономически проблеми, са потенциална критична точка. Именно затова провеждаме постоянно наблюдение там", коментира Георги Костов.

На въпрос дали убиецът от магистрала „Струма" Емил Първанов-Ембака е напуснал страната, той отговори, че в момента се проверяват всички възможности, но не пожела да коментира повече.