Той участва в дискусия за жертвите на престъпността, организирана от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), пише "Труд".

Новите служители ще са по един или двама и ще започнат работа в 12 областни дирекции на МВР, на чиято територия има компактни ромски общности. Проектът стартира засега в пет области - Монтана, Враца, Плевен, Ловеч и Благоевград.

Ромите ще са в отделите по прием на граждани и ще помагат на свои неграмотни събратя да подават жалби и сигнали, а също и при разпити на свидетели и заподозрени при разследвания на престъпления.

Сътрудниците няма да са полицаи (в МВР от години работят роми полицаи - б.р.), тъй като за тях няма да се изисква да завършат подготвителни курсове.

Преди месец вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи, че МВР търси възможности да ангажира представители на ромските общности с опазването на обществения ред. Изявлението й бе направено след среща с представители на парламентарните групи за последните случаи на напрежение между българи и роми в столичния кв. "Орландовци".

Предложение за роми-полицаи даде през юни и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

"Цигани-полицаи могат да се справят с циганската престъпност", заяви Димитров в интревю за агенция "Фокус".
Той даде за пример САЩ и по-конкретно кварталите Харлем и Бронкс, където живее предимно чернокожо население. По думите му именно след назначаването на чернокожи полицаи проблемите в двата квартала намалели.