"Промените в сектор „Сигурност” са задължителни", заявява министър-председателят на днешното заседание на Министерски съвет, става ясно от публикуваната стенограма.

Премиерът пита вътрешния министър дали са осигурени средства за закупуването на камери за контрол на скоростта (по пътищата). От отговора на Веселин Вучков става ясно, че парите все още не са "намерени", а имало и "юридически проблем".

"Камерите трябва да работят, ако трябва – съкрати хора, но те са по-ценни. Не искам… За юридически казуси има цял юридически отдел там, все хора, на които иначе не можеш да им затвориш устата като се заговори за юридически казуси. Да намерят решение да заработят камерите. Край! Намерете го!", е категоричният отговор на Бойко Борисов.

По думите му, гражданите не изпитват респект, като знаят, че шофирайки след употреба на алкохол или с технически неизправен автомобил, "с 20 лева или с Х лева ще се оправят".

Това не е никакъв респект. По-добре да знаят, че някъде в София или някъде в града може да попадне на такъв оборудван автомобил и спасение няма. Убеден съм, че респектът ще е в пъти, пъти, пъти по-голям. Защото там няма оправяне – камерата те снима, полицаят се снима”, обяснява Борисов.

Премиерът допълва, че МВР ще получи пълна подкрепа за промените.

Тези две-три неща плюс съкращенията или по-точно преобразуването на бройки – да отидат по селата да пазят хората, това е в програмите на всички партии, които подкрепят кабинета. Нито едно от нещата, които каза, съм убеден, че няма да срещне съпротива в парламентарните групи, защото са правилни неща и съм ги слушал и от други. Затова само технически си извърви пътя, събери после браншови организации, с Московски – в транспорта, направете заедно мероприятия, за да се обясни всичко това”, уточнява Бойко Борисов.

От своя страна вътрешният министър Веселин Вучков обяснява, че административна реформа в МВР е категорично необходима.

По-рано той обяви пред журналисти, че администрацията на МВР няма вече да е първа категория труд, а хората ще работят по Закона за държавния служител. Освен това администрацията ще бъде редуцирана от една трета до една втора, ще има повече униформена полиция в населените места.

"Според мен тази административна реформа трябва да обхване и други структури от сигурността – ДАНС, Държавна агенция „Технически операции“, разузнавателни служби и НСО, в смисъл, че и там администрацията трябва да се подчинява на Закона за държавния служител, а не да бъде първа категория труд”, доразвива намеренията си и пред министрите Вучков.

По думите му, по различен начин се назначават и постъпват на работа полицаи и пожарникари, от една страна, и служителите в ДАНС, по различен начин се изчисляват коефициентите за възнаграждения.

Простичко казано счетоводителите, юрист консултите на всички нива, не само в дирекциите на министерството, международната дейност и още куп други типично административни служители трябва да работят по закона за държавния служител, а не първа категория труд по закона за МВР, обясни министърът.

Вучков бе категоричен, че "ГДБОП, когато стане част от МВР, няма да прави PR акции. Само и единствено спазвайки буквата на закона, никакви PR акции".