Единият клип беше излъчен по Нова телевизия и показва полицейска бруталност при задържането на момиче.

Вторият клип се появи на сирийския сайт “Аксалсер”, предаде БНТ. На кадрите там се вижда как полицаи на границата ни с Турция бият с палки нелегални имигранти.

Софийската районна прокуратура пое надзора на проверката за полицейското насилие в столицата и разпореди на СДВР в тридневен срок да предостави резултатите, за да се прецени дали полицаите са извършили престъпление.

Клипът с полицейската бруталност при задържането на момиче е заснет на 19 декември миналата година, установила проверката в СДВР. Тогава униформени от Първо районно били изпратени по сигнал за скандал и сбиване между мъж и жена през нощта.

От СДВР съобщиха, че е установено кои са полицейските служители, участвали в заснетата сцена.

В публичното пространство се появиха още кадри с полицейско насилие

Репортаж на сирийския новинарски сайт “Аксалсер” показва как полицаи бият с палка нелегални имигранти, заловени на българо-турската граница.

В кадрите не се вижда служебния номер на полицейския автомобил и по тази причина е трудно да се разбере кои са полицаите. Разследващите инцидента предполагат, че случаят е от късната есен на 2013-та година, когато командированите за охрана на границата все още са били без надписи на гърба на униформите.

Румяна Бъчварова осъди всяка форма на насилие

Във Фейсбук профила си вътрешният министър Румяна Бъчварова категорично осъди всяка форма на насилие и ограничаване на човешките права.

Бъчварова е категорична, че полицаите трябва да спазват законовите норми, а тези които ги нарушават ще бъдат наказани.

По повод кадрите от границата министърът казва, че те са грозни и показват недопустимо отношение към хора.

В същото време Бъчварова подчертава, че снимането в гръб и скриването номера на полицейския автомобил пораждат и други въпросителни.

Синдикалната федерация в МВР подозира провокация

От Синдикалната федерация на служителите в МВР изразиха съмнения, че клипът с полицейското насилие се появява сега в общественото пространство, заради протеста им.

Синдикалистите припомниха, че при предишно тяхно недоволство пак на преден план била изкарана темата за полицейския произвол на улицата.