Това каза председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов на пресконференция във връзка с кризата в системата и бъдещите действия на синдиката, предаде  „Фокус“.

„Ако преговорите с ръководството на МВР, а може би и с ръководството на държавата, не протекат по начин, по който ни удовлетворява, няма да ограничим протеста си само с митинга на 5 юли“, заяви той.

Валентин Попов обясни, че датите 14 септември, 8 ноември и 22 декември са свързани по някакъв начин със служителите на МВР, затова ще има мероприятия и между тях.

„От 5 януари 2018 година, датата, когато България поема председателството на Съвета на ЕС, нататък протестите ще бъдат ежедневни“, обясни той.

Надяваме се, че няма да се стигне дотам, поне на по-голямата част от празниците колегите да празнуват, коментира Валентин Попов.

„Не организираме протест заради самия протест, не съм фен на протеста, но той е част от преговорния процес и социалния диалог“, посочи той.

По думите му не се ли разберат служителите и ръководството на МВР на масата, ще се наложи да се разбират от улицата.

„Към момента освен заседанието на Съвета за социално партньорство, диалог се води използвайки медиите като посредници. Не смятаме, че това е нормален диалог“, каза още Валентин Попов.

Не само полицаите ще протестират

На протест не излизат само полицаите, излизат и пожарникарите, спасителите, лицата, работещи на трудови правоотношения, които никак не са малко в МВР. Излизат и държавните служители- институтите и Академията на МВР. Това каза зам.- председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов, по време на пресконференция във връзка с кризата в системата и бъдещите действия на синдиката.

Според него служителите на МВР в този момент са жертви са системата.

„Когато една жертва на системата дойде при нас, тя търси помощ от жертвата“, обясни той.

„Още при първата си среща с г-н Радев му казахме нещо много просто- ако неговите предшественици можеха или не можеха, искаха или не искаха да направят реформи, на него ще му се наложи, защото МВР приключи“, посочи Илия Кузманов.

С последните две изменения в Закона за МВР, които съставляват 250 страници промени, МВР блокира, допълни той.