Сигналът за нападението на заложната къща на бул. "Ломско шосе" е подаден около 14.30 ч., съобщиха от пресцентъра на МВР.

Незабавно към адреса са насочени намиращи се в близост екипи на СДВР.

Вижте снимки>>>

Нападателите, които са били двама, са избягали със сив джип и последвало преследване. Те са успели да откраднат 2 кг злато и 4000 лева.

В района на бул. "Възкресение" в жк "Разсадника" единият от крадците е нанесъл материални щети на три патрулни автомобила и е стрелял многократно по полицейските служители, независимо че по това време в района е имало хора, допълниха от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Това е наложило полицаите да произведат изстрели със служебното си оръжие. Мъжът бил прострелян и малко по-късно е починал.

По неофициална информация на БНР, убитият се казва Христо Георгиев*, известен с прозвището Ицо Полицая и е бивш служител на МВР. Има много регистрации в МВР за различен вид престъпления. Смята се, че е свързан с обири в заложни къщи и златарски ателиета в столицата.

В хода на предприетата полицейска операция на територията на столицата, около 17.00 часа, в района на кв. „Разсадника“, е задържан 45-годишен мъж - вторият заподозрян в извършване на въоръжен грабеж в обект на бул. „Ломско шосе“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Обирът е станал толкова бързо, че и хората, работещи в съседните магазини, дори не са разбрали какво се е случило. Те са били извикани от полицията да дадат показания.

Няма данни за пострадали служители на МВР, нито за пострадали служители на заложната къща. Извършва се оглед на обрания обект.

* През октомври 2013 г. Христо Георгиев, брат му Людмил и още един мъж - Иван Цветанов, бяха заподозрени за обира на клон на "Интернешънал Асет банк" във Враца. Тогава бяха откраднати 91 000 лева, собственост на търговска фирма. Людмил и Иван бяха задържани, а Христо Георгиев бе обявен за издирване.

На 31 октомври 2013 г., при опит да бъде задържан в квартал "Света Троица" в столицата, Георгиев стреля по полицаи без да рани никого и успя да се измъкне с тъмен джип, който откраднал.

Две седмици по-късно бившият полицай все пак бе заловен в село Чепинци, въоръжен с два пистолета.