Министърът на вътрешните работи Валентин Радев председателства новия състав на Националния съвет по превенция на престъпността, сформиран през октомври, в който участват 12 заместник-министри и ръководители на агенции и дирекции, които имат отношение към проблема, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На заседанието участниците приеха Отчет за изпълнение на приоритетите и целите от Плана за превенция на престъпността през миналата година.

Приета бе и работна програма за 2018 година, в която като основен акцент са изведени мерките, свързани с ограничаване на измамите и посегателствата над възрастни и самотно живеещи хора, пресичане кражбите на селскостопанска продукция, ограничаване на незаконната сеч и незаконната търговия с културни ценности, както и намаляване на престъпленията против собствеността.

Включени са и мерки, насочени към намаляване насилието сред децата и младежите, ограничаване броя на необхванатите и преждевременно напусналите образователната система деца; повишаване на образователния, културния и социалния статус на маргинализираните групи от обществото.

Министър Радев е посочил, че превенцията и противодействието на конвенционалната престъпност са сред основните приоритети в Програмата за управление на правителството на страната за периода 2017 – 2021 година.

Той изтъкна, че превантивната дейност може да бъде успешна само, ако са ангажирани и си взаимодействат държавни и местни органи, обществени организации и граждани.

Изграждането на устойчиви партньорства за превенция на престъпността между органите на държавната власт, неправителствените организации, бизнеса и гражданското общество е сред основните приоритети, залегнали в плана, наред с изграждането на сигурна и безопасна среда в населените места и създаване на среда на толерантност сред децата и младежите и възпитаване на дух на отговорност и развиване на гражданска култура.

Друг основен приоритет е създаване на условия за намаляване на риска от престъпления сред уязвими групи.