Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения срещу петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел документни престъпления, в т. ч. подправяне и изготвяне на неистински лични документи на преминаващи през България нелегални емигранти.

От пресслужбата на МВР съобщават, че участниците в групата, на възраст от 22 до 57 години, са задържани на 26 ноември в София и във Велико Търново при специализирана операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Повдигнати са им обвинения за участие в организирана престъпна група по и за документни престъпления.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от ноември 2014 г. на територията на София, Велико Търново и Павликени.

Членовете й са подправяли, изготвяли и държали с цел продажба фалшифицирани лични карти, международни паспорти, свидетелства за правоуправление, баджове и други удостоверителни знаци.

При извършените претърсвания и изземвания в помещения и автомобили на участниците са открити подправени документи и на лица с арабски имена, намерени са и наркотици.

Иззета е и униформа, която наподобява полицейска, ще се установява за какво е използвана тя.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на петимата участници в групата е наложено задържане до 72 часа.

На 29 ноември от Специализирания наказателен съд ще бъде поискано налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях.