След потушаването на огъня е станало ясно, че всички икони са били свалени от стените, струпани в центъра на параклиса и подпалени, съобщи Радио Пловдив.
Запалените икони са между 50 и 60, като част от тях са изгорели напълно. 

Кметът на Сопот Веселин Личев заяви за Радио Пловдив, че пожарът е подпален умишлено и най-вероятно се касае за хулиганска проява. Сигналът за инцидента е бил подаден от Атанас Николов, един от дарителите.

Местният свещеник отец Марко уточни, че храмът е от 12-и век и е един от най-старите в района на Сопот, почитан много от богомолците, предаде БТА. На всеки 6 май в него се отслужват празнични литургии.

Със средства на местни бизнесмени параклисът е ремонтиран, а всички икони са дарени от сопотчани, добави свещеникът. По думите му храмът е бил денонощно отворен, няма видеонаблюдение, но до момента никой не е посягал с цел кражба.

Огънят е потушен и се извършва оглед, при който са назначени оценъчна и пожаро-техническа експертизи.

Директорът на Областна дирекция на МВР Пламен Узунов коментира, че се допуска и възможна връзка с протеста на мюсюлманите в Карлово преди два дни, но и това ще се изясни когато бъдат заловени извършителите.

"В момента се провежда пълен комплекс от разследващи и издирвателни действия в голям мащаб. Има кръг от заподозрени и оперативни следи, по които ще се стигне до извършителите", каза още Пламен Узунов.

Районна прокуратура – Карлово вече е поела случая. Образуваното досъдебно производство е за унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвен дом. Към момента то се води срещу неизвестен извършител, като на полицията е разпоредено незабавното му издирване.

Прокуратурата призовава всички граждани, които имат информация по случая, да се обърнат към органите на МВР, за да подпомогнат разследването.

До 3 години затвор може да получи подпалвачът на икони в параклиса над Сопот, коментира по-късно пред „Фокус” изпълняващият длъжността районен прокурор на Карлово Димитрина Шекерева. Законът допуска за това престъпление още пробация и глоба от 3 до 10 000 лева.

Прокуратурата работи по всички възможни версии за разкриване на самоличността на извършителя на деянието и мотивите му. Назначени са пожаро-техническа и стоково-оценъчна експертиза. Възможно е наблюдаващият прокурор да прецени и да назначи и експертиза за оценка на художествената и културно-историческа стойност на унищожените икони.

Шекерова подчерта, че са започнали разпити на максимален брой хора, които могат да дадат някакви сведения за станалото.

Параклисът ще остане затворен, докато трае разследването.