Вчера в Областната дирекция на МВР в Благоевград е постъпила жалба от гражданин, че около 14.15 ч. двама полицейски служители са му поискали подкуп.

Мъжът бил спрян за проверка на ул. "14-и полк“, докато шофирал. Двамата униформени установили, че той е извършил нарушение по Закона за движение по пътищата и му предложили вместо да му съставят акт, да им даде пари. Водачът им дал банкнота от 10 лева, която описал в жалбата си до полицията по серия и номер.

Жалбата била докладвана на дежурен прокурор в Окръжната прокуратура в Благоевград, който разпоредил незабавно да бъдат предприети действия по разследването.

Първоначално бил проведен разпит на свидетел-очевидец, а след това е извършен и обиск на полицейските служители. При обиска у единия полицай е открита и иззета описаната по серия и номер банкнота от 10 лв.

Днес, въз основа на събраните доказателства, наблюдаващият прокурор е одобрил постановления за привличане в качеството на обвиняеми на двамата полицаи за подкуп. За това престъпление, извършено от длъжностно лице, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лв. и лишаване от права.

Предстои предявяване на постановленията на обвиняемите на 3 октомври, допълват от държавното обвинение.