Темата на съвещанието е "Действия за гарантиране на сигурността и опазване на обществения ред при подготовката и провеждането на парламентарните избори", предаде БТА.

Да се осигури редът, спокойствието и сигурността на гражданите по време на предстоящите избори е била основната задача, която е била коментирана повече от час и половина, съобщи Райков на пресконференция след това. Премиерът определи купуването на гласове като грозно явление и поиска от полицията да направи всичко по силите си, за да прекрати изборната търговия, цитира го БНТ.

Затова той е отправил послание към началниците на дирекциите на полицията да осигурят възможност за ротация на полицейските сили в различните райони. Идеята е да се успокоят подозрения у гражданите за безпристрастност на полицаите към изборния процес. Ротация ще бъде извършвана не на шефове на полицията, а на служители, предаде "Фокус".

Областните директори са тези, които ще вземат решение за това кой служител на реда къде ще бъде прехвърлен, като единствената цел е да се създаде спокойствие при гражданите, че униформени няма да имат възможност да въздействат по някакъв начин на вота, обясни главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Райков заяви още, че директорите на ОДМВР трябва да комуникират активно с РИК-овете, за да се идентифицират лицата, склонни да купуват гласове. Според премиера трябва от сега да се работи за превенцията срещу подобни практики.  По думите на премиера за превенцията ще са нужни средства, но те ще бъдат намерени.
"Важно е да се отправи един ясен сигнал, че МВР ще следи за прозрачно и демократично провеждане на изборите", заяви Райков.

"Не бих препоръчал политическа чистка в МВР в деполитизираната система, в която сме. В процеса на подготовката на изборите е повече от ясно, че всякаква политическа намеса отвън да се вземат главите на този и онзи не могат да бъдат приемани по друг начин, освен като опит за намеса в работата на тази система", каза още премиерът по повод искането на БСП да бъдат остранени близки до ексминистъра Цветан Цветанов висши служители.

Според него тези времена са безвъзвратно отминали. И е ясно е, че ако има податки и доказателства за нарушения не може да не се вземат ясни мерки, но при отсъствие на доказателства подобна намеса в работата на МВР отвън по политически мотиви той не одобрява.

Попитан би ли останал начело на служебното правителство, ако не бъде формирано ново правителство след изборите, Райков отговори, че това не е позитивен сценарий и той не би искал да го коментира.

Аз вярвам и се надявам, че българските избиратели ще изберат Народно събрание, което ще бъде в състояние в един много разумен период да формира работещо правителство. Това е моята цел, към която се стремя и на това се надявам”, заяви Марин Райков.

Калин Георгиев коментира още, че МВР все пак не прави изборите, а само ги охранява. Набелязаните приоритети са превенция и оперативна работа по получени сигнали, както и охрана на СИК, РИК и пренасянето на бюлетините.

Специални разузнавателни средства (СРС) по време на изборите ще се използват единствено при образувано досъдебно производство, подчерта  Георгиев, след като още миналата седмица бе решено, че само прокурор ще може да инциира подслушване. Главният секретар уточни, че СРС няма да се използват по оперативни дела, при които има достатъчно други методи за събиране на факти, различни от този способ.