Пред магистратите 34-годишният Чинар заяви, че се е укривал в България, тъй като е политически преследван в Турция и иска политическо убежище, съобщи Радио Пловдив.

Турчинът бе задържан на 23 март в пазарджишкото село Алеко Константиново, след като за рутинна проверка бил спрян джип „Порше Кайен“ с турска регистрация. В превозното средство пътували Метин Чинар и 40-годишен негов сънародник, който е законно пребиваващ у нас.

При проверката на документите Чинар представил турска лична карта, издадена на друг човек (мъж на 36 години), след което бил задържан.

В хода на предприетите действия по разследването е установено, че от 10 дни Метин Чинар се укрива от турските власти на територията на България. Той е обявен за издирване в Турция за извършено убийство.

Задържаният турчин обаче твърди, че истината е друга, тъй като след събитията от юли 2016 година затворите в Турция били пълни с политически опоненти. Според Чинар близки на депутат от управляващата Партия на справедливостта го издирвали за политическа саморазправа, а обвиненията срещу него са манипулирани.

Метин Чинар е от Истанбул. Той е женен с три деца. Адвокатите му вече са подали молба до Агенцията за бежанците у нас с искане на статут за пребиваване в страната ни.

Съдебното определение за постоянен арест подлежи на обжалване.