По първоначални данни около 2.40 ч. в едно от общежитията в Студентски град е избухнал бой между 4 момчета. По време на мелето едно от тях е прободено. На място са изпратени екипи на полицията и Бърза помощ, но момчето е починало.

Убитият е Марио Данчев от Перник, съобщи БНР. Инцидентът е станал в блок 23, където той живеел заедно с близнака си Мартин и съквартиранта им от Добрич Илко.

През изминалата нощ близнаците обиколили няколко заведения в Студентски град, след което се прибрали в нетрезво състояние в общежитието, където живеят. Там се почерпили с още алкохол с техен приятел, допълниха от пресцентъра на МВР.

Посред нощ един от братята се върнал в стаята и започнал да тормози съквартиранта си Илко, като извикал близнака си и приятеля им за подкрепление. След това четирите момчета се сбили, като по време на мелето Марио Данчев е прободен в гърба.

Братът Мартин, съквартирантът Илко и приятелят на близнаците, участвал в боя, са задържани в Седмо РПУ, където се провеждат разпити.

Всички участници в инцидента са на 19 години, студенти първа година в УНСС, съобщи директорът на СДВР комисар Валери Йорданов, цитиран от "Фокус".

На въпрос какви мерки трябва да се вземат, за да се избегнат подобни случаи, старши комисар Йорданов заяви, че много трудно би коментирал такова нещо, защото скандалът е станал в стая в общежитието и не би било реалистично да се мисли, че във всяко едно общежитие и на всеки етаж може да има полицаи, предаде Дарик радио.

"По-скоро бих апелирал да се обърне внимание на режима на заведения, които се намират в Студентски град, тъй като изпращаме нашите деца там, за да повишат своето образование, а не за забава и веселба - за установяване на по-строги мерки по отношение на пропускателния режим на студентските общежития, въвеждане на разумен час, в който да може да се влиза в общежитията или да се контролира достъпът", каза още директорът на СДВР.  

Ректорът на УНСС Стати Статев е разпоредил вътрешна проверка, която трябва да установи дали са спазени всички изисквания на Правилника за условията, реда за настаняване, ползване и вътрешния ред в студентските общежития на университета, предаде БТА. Той поднесе съболезнования на близките на убития Марио Данчев и посочи, че според доклада на изпълнителния директор на общежитията от страна на охранителната фирма в блок 23 са предприети необходимите действия.

Дежурният охранител е направил забележка на влизащите студенти, участвали в инцидента, че вдигат шум, видимо употребили алкохол, и те без пререкания са тръгнали към стаята си. Малко след това единият от тях помолил охраната да извика "Бърза помощ" и полиция.

Министърът на образованието Сергей Игнатов е поканил на среща в 14 ч. всички ректори, които имат общежития на територията на Студентски град, предаде "Фокус". "В най-скоро време трябва да имаме готовност с постановление всички общежития на територията на София да минат към „Студентски столове и общежития”, каза министърът.

Целта е да се създаде централизирана форма на управление на тези общежития и по-голяма дисциплина. "Очевидно ще върнем неща, които бяха в миналото, някакъв час, след който общежитието се затваря и който нарушава всички тези правила, да излиза на квартира", каза Игнатов.

В "Студентски град" в столицата има 30 жилищни блока, 50 студентски общежития, 31 ресторанта, 9 нощни клуба, 96 кафенета, 11 дискотеки, 6 бара и три казина. Това стана ясно на парламентарния контрол на 24 февруари 2012 г. от отговора на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов на въпрос на депутата Десислав Чуколов ("Атака").

Днес Цветанов заяви, че трябва да се въведе по-строг режим в студентските общежития. "Не можем да сложим до всяко едно общежитие, до всеки етаж в общежитието, полицай или жандармерист, за да нямаме пияни студенти. На Свети Валентин, когато млади двойки празнуваха и компании се веселяха, имаме седем сигнала, които са постъпили в структурите на СДВР, шест от тези инциденти са на територията на Студентски град", допълни вътрешният министър.