Операциите са реализирани под ръководството на сектор "Измами" в ГД "Национална полиция". В тях активно са участвали служители на ОД на МВР - Стара Загора, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Бургас, Габрово, СДВР и РДГП - Русе.

В хода на операциите са установени петима участници в измамната схема. При предприети действия от служители на ОД на МВР - Стара Загора и Велико Търново, са задържани трима рецидивисти - П.З. /35 г./от Горна Оряховица, С.Д. /68 г./от Габрово, и Я.Я. /25 г./ от Ветово, заподозрени в извършени телефонни измами на територията на Стара Загора и страната.

Операцията е проведена под ръководството на Районната прокуратура в Казанлък. Изяснено е, че тримата са действали по схемата "съдействие при провеждане на полицейска операция".

По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на материалите в РП - Казанлък, те са привлечени като обвиняеми. На П.З. и С.Д. са наложени мерки за неотклонение "задържане под стража", а на Я.Я. - "парична гаранция".

При последвалите претърсвания в обитаваните от тях жилища са намерени и иззети множество мобилни телефони, SIM-карти, парични суми и златни накити.

Реализирана е операция и на територията на Пловдив, Плевен, Габрово и София.

Криминалистите на СДВР и областните дирекции са задържали други двама рецидивисти - М.Б. /29 г./ от гр. Левски и К.А. /26 г./от с. Градище, Плевенска област.

Установено е, че двамата са действали на територията на Хисаря и са прилагали идентична схема за присвояване на суми в различни размери.

С постановление на наблюдаващ прокурор при РП - Пловдив, М.Б. и К.А. са привлечени като обвиняеми и мярката им за задържане е удължена до 72 часа.

По случаите са образувани досъдебни производства, работата по тях продължава под ръководството на прокуратурата.