Задържани за 24 часа по Закона за МВР са 12 лица, сред които кметът Чоков и синът му Мартин, както и общинският лидер на ДПС в Бяла Слатина Кристиян Касъмов и друг активист на ДПС Сали Касъмов.

Специализираната прокуратура и ГДБОП провеждат разследване на организирана престъпна група за лихварство и принуда със заплахи и палежи, действаща в региона на с. Галиче и ръководена от кмета на селото Ценко Чоков.

До момента са извършени 47 претърсвания, изземвания и обиски на лица с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд. Още един адрес е претърсен в условията на неотложност.

Иззети са пари, документи за покупка на имоти, пълномощни от името или в полза на Ценко Чоков, телефони и други доказателства.

За акцията съобщи по-рано пред btv и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. По думите й МВР работи по сигнали от Галиче в последните 2 месеца.

„Нашето желание е да успокоим ситуацията и да разследваме всички случаи, по които има подадени сигнали”, заяви Бъчварова.

Вътрешният министър подчерта, че специализираната операция не е свързана с палежите на автомобили в града от последните дни.

„Просто съвпаднаха обстоятелствата, вероятно ситуацията е толкова напрегната, че е естествено да се случи. Има един процес, при който се натрупват факти, които индикират колко сериозен е един проблем”, допълни тя.

По думите й приоритет номер 1 на МВР е да се бори с битовата престъпност.

„По отношение на битовата престъпност не може да участва само МВР, опитваме се да ангажираме всички институции. За съжаление, към този момент не се справяме както бихме искали с битовата престъпност, но мога да уверя всички, че правим всичко възможно да променим това”, каза още Бъчварова.

"Имам информация какво става там. Стотина полицаи ги налазиха сутринта. В акцията участват ДАНС, БОП. Вчера планираха операцията. Това там не може да продължава. Палят си колите непрекъснато, непрекъснато има репортажи от там”, коментира пред Нова ТВ премиерът Бойко Борисов.

Днешната акция е само два дни след последните палежи на автомобили в селото. Кметът на Галиче Ценко Чоков твърди, че няма нищо общо с палежа.

В нощта срещу 24 май в Галиче бяха подпалени две коли. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а потърпевшите твърдят, че виновникът е кметът на селото Ценко Чоков.

"Имаме проблем с кмета Ценко Чоков – още от изборите насам", коментира тогава Ивка Ценьова, майка на собствениците на изгорелите автомобили.

Един от тях дори заяви, че лично е видял как кметът пали колите. Доказателства за това обаче не бяха събрани, напротив - именно потърпевшият беше задържан, защото не издържал тест на детектор на лъжата.

Няма привлечени лица като обвиняеми за палежа на два автомобила, извършен в село Галиче. Под ръководството на Окръжната прокуратура във Враца е образувано досъдебно производство за палеж на два леки автомобила, управлявани от Емил Марков, жител на село Галиче, съобщиха от прокуратурата.

Направени са два огледа
на местопроизшествието с участие на експерти от Базови научно-технически лаборатории - Враца, и пожаро-технически експерти. Иззети са обтривки от запалените автомобили, назначени са химически експертизи. Разпитани са множество свидетели. Продължава издирването на извършителя на престъплението и събирането на доказателства.

В началото на март Районната прокуратура в Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на Галиче Ценко Чоков за документно престъпление. Той е с наложена мярка за неотклонение "подписка".

В края на януари главният прокурор Сотир Цацаров разпореди цялостна проверка на кметството в Галиче. За целта главният секретар на МВР Георги Костов пък нареди специализирана операция на прокуратурата.