Крадците са влезли с взлом в сградата между 18.30 часа във вторник и 10 часа в сряда. Те са разбили прозорец.

"Нямам никакво обяснение за себе си как е извършена кражбата", заяви пред "Пловдив Утре" директорът на музея Ася Николова. Все още не е ясно дали и защо не се е задействал монтираният СОТ или просто е бил неутрализиран от крадците.

От експозицията липсват сабя, орден “Св. Александър”, настолен часовник, запалка и броеница, които са принадлежали на брата на поета - генерал Кирил Ботев. Те не са от фонда на музея, а са притежание на Боян Ботев – единствения жив наследник на Ботевата фамилия, съобщи радио Пловдив.

Бях предоставил ценните вещи на прадядо ми Кирил, който е бил четник при брат си Христо, като временна експозиция в музея в Калофер. Но след тази кражба, ще си прибера останалото, тъй като нямам гаранция. Най-вероятно кражбата е поръчана от някой колекционер и то от чужбина, така че откраднатите вещи сигурно ще отпътуват занякъде.”, коментира Боян Ботев.

По думите му, това е позорна история, тъй като се посяга на вещи с огромна историческа стойност. Откраднатите предмети не са били застраховани. Според Ботев, малко вероятно е те са бъдат открити.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Полицаи от Карлово разследват кражбата.

Националният музей "Христо Ботев" се помещава в къщата, в която най-дълго е живяло семейството на поета в Калофер.

Възстановена е през 1942-1944 г. по спомени на Ботевия брат - о.з. ген. Кирил Ботев и по-възрастни калоферци. Оригинални експонати в нея са чакръкът и шевната машина на баба Иванка – майката на Ботев, както и единствените запазени лични вещи на Христо Ботев – джобен часовник и писалищни принадлежности.

В средата на август крадци обраха части от експозицията в Паметника на свободата на връх Шипка. От витрините в музея бяха откраднати джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 ордена и медали, носени от участници в Шипченската епопея.