Схемата е парите при напускане да се изчисляват въз основа на трудовия стаж в системата. Така до пет години работа в МВР служителят, който излиза от структурите на министерството, няма да може да разчита на никакво обезщетение, защото през първите две-три години държавата е инвестирала в обучението му.

След шестата година ще взима две заплати, при трудов стаж 10 години - пет. За трудов стаж от 15 години служителят ще може да разчита на 10 възнаграждения, за 20 години - на 15, а за 25 години работа в МВР - вече на 20 заплати.

Идеята е да има предвидимост, устойчивост на системата и текучеството да бъде ограничено, обясни председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов.
Депутатите от ГЕРБ са внесли днес нов проект за промени в закона за МВР, съобщи в Народното събрание председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов, цитиран от БТА.
Този проект се различава от вече предложения от министър Румяна Бъчварова.

Платеният годишен държавен отпуск да остане 30 дни, предлагат още авторите на проекта, но да отпадне възможността за допълнителните 12 дни. Първоначално идеята беше за 25 дни платен годишен отдих.

Депутатите от вътрешната комисия от ГЕРБ предвиждат също увеличаване правомощията на ГДБОП, а специализираната куриерска служба да премине към ДИКСИ.

Няма да има агенция "Противопожарна безопасност и защита на населението", защото се запазва вертикалният принцип на управление, но ще се създаде правна възможност на подразделенията да бъдат юридически лица, за да могат да участват като бенефициенти по проекти, специално за трансгранично сътрудничество, поясни Цветан Цветанов.

Обектите на МВР, областни дирекции, полицейски управления да не се охраняват от служители с полицейски правомощия, а от такива по трудови правоотношения, така че около 500 души минимум ще бъдат включени в реална полицейска дейност, на терен, респективно в малките населени места, добави още Цветан Цветанов.

Всички предложения ще бъдат гласувани на второ четене от вътрешната комисия след широка дискусия.

Попитан дали не се бламира проектът на Бъчварова, Цветанов отговорил пред журналисти, че по закона те са в постоянен диалог.