Това става ясно от Инструкция за взаимодействието между НСО и МВР, публикувана за обществено обсъждане от Министерски съвет. Приемането й следва разпоредбите на приетия от предишния парламент Закон за НСО.

В нея е записано, че по искане на НСО областните директори на МВР ще осигуряват безпрепятственото придвижване на охраняваните от службата лица при пътуването им в страната. Освен това НСО ще може при необходимост да вика и служители на Специализирания отряд за борба с тероризма – т.нар. барети.

Според документа полицията ще е задължена да осигурява и чисти трасета за колите на НСО из цялата страна.

Освен това са уредени правомощията, с които офицерите и сержантите на НСО получиха право да извършват задържане на лица. След като гардовете задържат определено лице, дежурният център на НСО ще уведомява оперативната дежурна част на МВР, а предаването на полицейските органи ще става след съставянето на протокол по образец и документ за извършен медицински преглед на арестувания.

Взаимодействието между НСО и МВР се осъществява под общото ръководство на началника на НСО и министъра на вътрешните работи, а оперативното взаимодействие на национално ниво ще се ръководи от главния секретар на МВР и началника на НСО или от оправомощени от тях длъжностни лица.

Според мотивите инструкцията има за цел да подобри и детайлизира взаимодействието между двете ведомства. Не се поменава нищо за необходимост от допълнителни финансови и други средства.