Около 23 ч. снощи в Районното управление в Несебър е получено съобщение, че от складовата база на "ММ Комерс" е откраднат мотокар. Извършителят преминал с него през заключения с метални двукрили врати портал и се озовал на пътя Бургас – Варна, съобщиха от бургаската полиция.

Малко след това водачът предизвикал в района на Т-образното кръстовище между "Аква парк - Слънчев бряг" и комплекс "Старият възел" две последователни катастрофи. Първо микробус "Форд Транзит" със сливенска регистрация е бил пронизан с "вилиците" на мотокара в задното ляво стъкло, страничната колонка и предната лява врата. Шофьорът на буса не е пострадал.

След това неизвестният все още мотокарист атакувал и минаващия по пътя Бургас – Варна лек автомобил "БМВ", като дясната "вилица" проникнала в задния ляв калник под багажника, а лявата - счупила стъклото на задната лява врата, пронизвайки и задната седалка. Автомобилът останал с вдигната задна част на около 40 см. от пътя.

Дошлите на местопроизшествието полицаи от Несебър направили няколкократни опити да задържат мъжа, управляващ мотокара, но той ги заплашил с 30-сантиметров стоманен гаечен ключ. След което без видима причина започнал да се удря с инструмента по главата. След като си нанесъл няколко удара, мъжът побягнал.

След кратка гонитба, в близост до ресторант "Каручката", полицаите отново направили опит да го задържат. Мъжът обаче ги атакувал и нанесъл удари по ръката на единия полицай със стоманения ключ.

Колегата му отправил предупреждение, след като стрелял по побеснелия мъж със стоп-патрони, които го уцелили по краката и в тялото, но по думите на полицая не  оказали никакво въздействие върху него и той продължавал атаката.

Произведени били нови изстрели със стоп-патрони от другия полицай, но нападателят побягнал в посока Несебър и след около 500 метра се насочил към бензиностанция "ОMV". Там той започнал да замерва полицаите със стъклени бутилки, пълни с алкохол, след което влязъл в кухненското помещение и след малко излязъл от там, въоръжен с два големи кухненски ножа.

Наложило се в акцията по задържането на мъжа да бъдат включени и служители от Специализираните полицейски сили при Областната дирекция на МВР – Бургас, пожарникари и лекари от Спешна помощ от Несебър.

Два екипа от спецчастите успели да обезвредят нападателя, като се е наложило прилагане на физическа сила и поставяне на пет чифта белезници.

Не са му поставяни успокоителни медикаменти, но е отведен в МБАЛ – Бургас за оказване на медицинска помощ заради неадекватното му състояние и нараняванията, които си е самопричинил. По разкази на полицаи той бил облян в кръв. 

Установено е, че нападателят е 26-годишният британски гражданин Джон Кери от Кембридж, пристигнал в България на 21 септември като организиран турист. Кери е активен спортист, трениращ за ММА боеве.

Първоначално той отседнал в хотел "Палацо" в Слънчев бряг, но тъй като хотелът затворил, се преместил в хотел "Астория" в куротния комплекс. 

В момента чужденецът продължава да се намира в бургаската болница при засилени мерки за сигурност, като му е взета кръв за химичен анализ за наличие на наркотични или други упойващи вещества.

Мъжът е хоспитализиран в отделение „Неврохирургия” с наранявания по главата, травма на гръдния кош и на подбедрицата. Той е в стабилно състояние, без опасност за живота.