Причината е отчетено увеличаване на кражбите на автомобили през 2015 г. Според статистиката на МВР, всеки ден у нас се крадат по десетина автомобила. Най-често кражбите са в четвъртък и петък през нощта.

Общо през миналата година в страната са били извършени 3640 кражби на автомобили, което със 7% повече спрямо 2014 г., съобщиха БНР и БТА.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски обясни, че 25% от колите са намерени.

Сред промените е регламентиране на дейността на автокъщите и автоморгите у нас, защото по данни на МВР 80 процента от автомобилите се крадат, за да се продават след това частите им.

Проектът предвижда и по-строг контрол на получаването на частите и документацията им.

От МВР се обръщат към хората с молбата да не закупуват и да сигнализират при съмнения за търговия с крадени части. От ведомството предупреждават, че хората рискуват да купят вещи, които може в последствие да бъдат иззети като веществени доказателства.

От началото на годината СДВР е предприело операции срещу престъпни групи, занимаващи се с тази дейност в София и в населените места около столицата. В Перник са били установени около 117 двигатели, откраднати от автомобили в София.

Преди дни на КПП-Владая са били арестувани двама заподозрени за кражба на автомобил, извършена в кв. "Дървеница". При ареста им те са оказали съпротива и са се опитали да избягат. В задържането им е участвала и специализираната група на МВР "Кобра", защото разследващите са имали съмнения, че единият от тях е въоръжен.