На кадрите, изпратени до предаването, се вижда как петима униформени спират младата двойка за проверка на документите на улица „13 март” в центъра на София.

След като медиите разпространиха видеоклипа, от пресцентъра на МВР съобщиха, че е започнала дисциплинарна проверка, която е установила, че той е заснет на 19 декември 2014 г. Патрул на Първо РУ бил изпратен по сигнал за възникнало сбиване и нарушаване на нощната тишина.

При пристигането си служителите на реда заварили жена и мъж, които се карали на улицата. Полицаите предприели действия по установяване на самоличността на двамата. Документ показал само мъжът, младата жена отказала да представи личната си карта.

Двамата били отведени в полицейското управление, където е установена самоличността на жената. Извикан бил и екип на Пътна полиция, който да тества задържаните за алкохол. При жената дрегърът отчел наличие на 1.59 промила, а при мъжа - 0.53 промила. По случая веднага е било образувано бързо производство за хулиганство. По неофициална информация на БНР обаче след това преписката по случая е била прекратена.

Тази сутрин директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов е разпоредил дисциплинарна проверка с цел да се изяснят всички факти и обстоятелства около показания материал. Вече са установени полицейските служители, заснети във видеоклипа, уточниха от МВР.

Софийската районна прокуратура пък е изискала материалите от извършваната по случая проверка в СДВР, като на полицейските органи е разпоредено в тридневен срок да докладват резултатите за преценка налице ли са достатъчно данни за престъпление от общ характер, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Установено е, че се касае за случай от 19 декември 2014 г., при който Веселина Китова и Александър Грошанов са били задържани от служители на Първо РПУ в района на ул. „13-ти март”.

Срещу двамата е започнало бързо производство за хулиганство. Софийската районна прокуратура е била уведомена за него още същия ден, но без да са докладвани данни за извършено полицейско насилие.

Незабавно след постъпване на материалите - на 22.12.2014 г., наблюдаващият прокурор е прекратил делото с мотива, че деянието на Китова и Грошанов не съставлява престъпление.

Какво се вижда от записа

Записът е направен от тераса на жилищна кооперация. След като представят документите си, младежите водят кратък разговор със служителите на МВР. Внезапно един от тях удря шамар на момчето. По адрес на момичето пък полицаите започват да сипят обиди и псувни. След като тя им отвръща, няколко униформени се нахвърлят върху нея.

Жената пада на земята и единият полицай я рита. После я блъскат в задната част на паркирана кола и я свалят на земята. Закопчават я с белезници и със сила я вкарват в служебния си автомобил.

През това време момчето умолява полицаите да не бият приятелката му и получава още един удар от двамата пазители на реда, които го държат.