Освен това администрацията ще бъде редуцирана от една трета до една втора, ще има повече униформена полиция в населените места.

Простичко казано счетоводителите, юрист консултите на всички нива, не само в дирекциите на министерството, международната дейност и още куп други типично административни служители трябва да работят по закона за държавния служител, а не първа категория труд по закона за МВР, обясни пред журналисти след заседанието на Министерски съвет Веселин Вучков, цитиран от БНР.

По възможност ще има еднотипна служба в МВР, ДАНС и другите специални структури, за да не се подклажда непрекъснато напрежение между служителите, допълни Вучков.

Полицаите и пожарникарите ще си останат държавни служители по Закона за МВР, но това е специфична държавна служба, към която има редица бонуси, които да останат за тях.

"Ако ще сме реформаторско мнозинство трябва да правим реформи. Днес темата за реформите беше обсъждана на заседанието на кабинета", подчерта Вучков, цитиран и от БТА.

Той е склонен на отстъпка за това дали министърът да може служебно да пенсионира служители на ведомството.

В момента това се предвижда в Закона:

"Склонен съм на отстъпка – няма нужда министърът насилствено да пенсионира."

За промените в МВР

Вътрешният министър заяви, че предвидените промени в Закона за МВР трябва да се случат до средата на февруари. Според Вучков дебатът за закона е бил рационален.

В четвъртък, след 4 часа спорове, Народното събрание одобри на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за МВР, предложени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ) и Петър Славов (РБ). С промените ГДБОП се връща в МВР, а президентът ще назначава с указ главния секретар на МВР и председателя на ДАНС по предложение на МС.

"Ще има нова процедура как да се назначават висшата професионална фигура в МВР и председателят на ДАНС. Нямаме решение за това кой да бъде предложен за главен секретар", категоричен бе вътрешният министър.

Според него основната идея да се премести ГДБОП в ДАНС е била да се "смачкат" редица дела. Веселин Вучков увери, че сега няма да стане същото с връщането на дирекцията в МВР.

"ГДБОП, когато стане част от МВР, няма да прави PR акции. Само и единствено спазвайки буквата на закона, никакви PR акции", заключи вътрешният министър.

Анкетна комисия за Лясковец

Вучков се обяви и за създаването на анкетна комисия в парламента за разследване на случая "Лясковец", при който бе убит командос.

В интервю за БНР той коментира, че една анкетна комисия може да стигне до различни изводи от Инспектората на МВР, който не откри отговорност на главния секретар Светлозар Лазаров.

"Въз основа на тези справки на Дирекция „Инспекторат“ започват отделни дисциплинарни производства от страна на други дирекции от МВР. Възможно е в рамките на тези дисциплинарни производства да се установи нещо друго. Надявам се истината по този случай да се установи, защото в крайна сметка цената, която беше платена, беше много висока", допълни вътрешният министър.

На 14 март т.г. 53-годишният лясковчанин Петко Петков застреля служителя на СОБТ Емил Шарков и рани трима негови колеги при опита им да изземат арсенал от дома му. Петков, който също бе ранен, бе обвинен в умишлено убийство на полицай, опит за убийството на полицаи и незаконно притежаване на боен арсенал. Преди дни прокуратурата внесе обвинителния акт в съда.

След това от ГЕРБ няколко пъти настояха да бъде създадена временна анкетна комисия за изясняване на фактите около планирането и провеждането на полицейската акция, но мнозинството в парламента отхвърли предложенията.
Дисциплинарна проверка пък установи, че главният секретар, на чието подчинение е отрядът на баретите, не носи вина за случилото се.