Това заяви социологът и говорител на асоциация "Прозрачност без граници" Антоний Гълъбов, цитиран от „Фокус“. Той участва в дискусия в МВР за превенцията и противодействието на престъпления, свързани със злоупотреби с избирателните права на гражданите.

По думите му, около 6-7 процента от хората, участващи в "изборния пазар", признават, че купуват и продават гласове.

Тенденцията е през последните години да се плаща по-малко. Все повече се използва мизерията на хората. Вече се прибягва и до заплахи. Мрежата на организираната престъпност се занимават с купуване и продаване на гласове, като не се обвързва пряко с нито една партия. За тях е важно кой плаща повече“, категоричен бе Антоний Гълъбов.

От Центъра за изследване на демокрацията обясниха, че според тях около 400 хиляди гласа се купуват средно на избори у нас, като купувачите на гласове са между 3 и 4 хиляди.

Като застрашени региони от гледна точка на купуването на гласове бяха определени Северозападна България и градове като Радомир, Лом, Долни Цибър и Левски.

От своя страна вътрешният министър Йордан Бакалов обясни, че до момента са съставени 160 предупредителни протокола на лица, за които има данни, че се занимават с купуване на гласове и са образувани 11 досъдебни производства. По думите на Бакалов, вчера в Ямбол е била разбита престъпна група, която е организирала хора и ги е подготвяла да ги предлага на политически партии за предстоящите избори като готови осигурени гласове.

До 19 септември получените в МВР сигнали за купуване на гласове са 53, като 19 от тях са подадени от граждани.

Нищо не ме изненадва до момента. Интересува ме обаче коя е политическата сила, която ще купи тези гласове. Не ме интересува дали са сини, червени или бенбени. Те ще си понесат последиците и наказанията предвидени в закона. Това министерство трябва да бъде деполитизирано. За съжаление, то е точно обратното – политизирано. Затова съм поканил експерти, които представят своите анализи. Нас не ни интересуват политическите сили“, каза Бакалов.

МВР с гореща линия

От днес в МВР стартира денонощно открита линия за подаване на сигнали за нарушения или евентуални престъпления, свързани с изборния процес.

На тел. 02/982 22 32, факс 02/982 56 46 и на имейл izbor@mvr.bg гражданите ще могат да съобщават за забелязаните от тях нередности.