Около 10.40 ч. във вторник на тел. 112 е получен сигнал, че в контейнер за смет на ул. „Иван Енчев - Видю” в Казанлък е открито новородено момченце. То е било напъхано в раница, съобщиха от пресцентъра на старозагорската полиция.

Вижте снимки>>>

Бебето е намерено от клошар, който уплашен извикал жена, собственик на магазин в района. Тя подала сигнал на спешния телефон и на място пристигнал екип на Спешна помощ. Момченцето, което е от български произход, било увито в мъжки пуловер и напъхано в раницата. То не дишало, но медиците направили изкуствено дишане и новороденото проплакало. То веднага е откарано в МБАЛ-Казанлък с хипотермия.

"Бебето е доносено. То е с тегло 3800 грама и е високо 53 см. Имало е голям късмет - пъпната връв е прерязана, но не е превързана и просто не е станал кръвоизлив, който да застраши живота му. Засега изследванията му са добри. Раждането най-вероятно е било извършено от партньора, защото пуловерът беше мъжки. Така поне си мисля аз. От така нареченият, ако мога да кажа в кавички баща, евентуално партньор на майката”, разказа неонатологът д-р Валентина Рашева, цитирана от местния сайт "Казанлък.ком".

Експерти от отдел "Закрила на детето" веднага поели грижата за новороденото, което вече си има и име - Димитър, тъй като е намерено в навечерието на Димитровден (26 октомври). Социалните работници са намерили и приемно семейство, което да се грижи за малкия късметлия. От понеделник Митко ще е при приемните си родители. Тогава се очаква той да бъде изписан от казанлъшката болница.

Тази сутрин полицията е открила майката на изхвърленото бебе, съобщи БГНЕС. Тя е деветокласничка, чиято майка е служителка в Министерство на отбраната. Бащата на бебето също е ученик, но в 11-и клас.

Двамата невръстни "родители" са били отведени в РПУ-Казанлък за разпит. Тепърва полицията ще установява при какви обстоятелства е родено детето и каква е причината то да бъде изхвърлено.

По неофициална информация на местната телевизия "Прес" майката се казва Илиана и е 15-годишна ученичка в местно СОУ.  Партньорът й пък признал, че той акуширал при раждането в дома на Илиана и сам прерязал пъпната връв на бебето с домакинска ножица.

Новороденото било изхвърлено в кофата от майката, която след това отишла в местната болница и се оплакала от болки в корема. След преглед била пренасочена за хоспитализация, но момичето се прибрало вкъщи.

Сега ученичката все пак е настанена в болница с опасност от инфекция.

Момичето не признава, че детето е нейно, но лекарите смятат, че това е майката, тъй като тя е със следродови усложнения, съобщи Нова телевизия.

„Момичето доброволно е потърсило медицинска помощ”, съобщи лекар от болницата, но не пожела да съобщи какво е състоянието й.

Началникът на отдела "Закрила на детето" в Казанлък Даниела Русева коментира, че ученичката се намира под стрес.

Същевременно от МБАЛ-Казанлък съобщиха, че са получили множество обаждания от хора, които искат да осиновят новородения Митко или да му станат приемни родители.