В началото на януари по време на правителствено заседание премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че битовата престъпност в малките населени места продължава да е огромен проблем, затова "ще сложим по полицай в село или полицай на две села".

Служебният вътрешен министър обаче заяви, че това е невъзможно, въпреки че полицейското присъствие в отдалечените населени места наистина трябва да е по-осезаемо, предаде bTV.
Според Пламен Узунов причината е, че МВР няма необходимия ресурс.

"Секторът за сигурност е в тежко състояние, тъй като през последните 25 години отпусканите средства не са достатъчни. В МВР няма необходимия ресурс, няма необходимата техническа обезпеченост, а 90% от парите отиват за заплати. В същото време щатът е със 15 до18 процента липси, т.е. на министерството са нужни поне още 5000 души", обясни той.

Узунов обаче увери, че битката с битовата престъпност не е загубена.

Приех да стана вътрешен министър, тъй като лично президентът ме покани, проведохме няколко разговора. Не знам кой ме е препоръчал”, сподели служебният министър. По думите му президентът го е спечелил с личния си пример – това е било нещото, с което Румен Радев го е убедил в най-добрите си намерения.

Относно „ревизията” във всички министерства, разпоредена от служебния премиер Огнян Герджиков, Пламен Узунов обяви, че са открити забавяния в сроковете на обществените поръчки.

МВР действително е една от най-реформираните системи в страната… Може всички мои предшественици да са имали най-добри намерения, но сегашната реформа доведе до много напрежение (…), каза още той.

Вътрешният министър обаче призна, че сега работещите на администраторски длъжности в министерството при равни други условия получават повече от полицаите на терен, което влияе много зле върху мотивацията на служителите.