Разследването започнало, след като на 23 юни т.г. 40-годишен мъж подал жалба в СДВР, че е заплашван и изнудван от двама мъже да им прехвърли собствеността върху имот в жк. „Люлин“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Софиянецът заявил, че познава двамата изнудвачи с малките им имена. По информация на БНР имотът е бил на стойност около 2 милиона евро.

По случая е било образувано досъдебно производство. След едномесечно разследване - на 24 юли са задържани 54-годишният Дениз Тюркмен-Димата и 44-годишният Милослав Кръстев-Мишо.

Повдигнати са им обвинения, а Софийският районен съд е постановил постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража."

54-годишният Дениз Тюркмен, чието истинско име е Дмитрий Юриевич Цхондия, е гражданин на Грузия, Словения и Сиера Леоне. Той е съпруг на сестрата на Фатик - Мелтем. През 2001 г. Дениз Тюркмен беше изгонен от България заедно с още трима грузинци заради създадената от тях престъпна група за контрабанда с оръжие по трасето Кавказ-Западна Европа, която се е занимавала с пране на пари, изнудвания и грабежи. Тюркмен бе обявен за опасен за националната ни сигурност и му бе забранено да влиза в страната за 10 години.

През март м.г. 20-годишният му син Исмет Тюркмен загина при жестока катастрофа в София заедно със 17-годишния си спътник.


44-годишният Милослав Кръстев-Мишо е софиянец, криминално регистриран за отвличане, принуда, разпространение на акцизни стоки без бандерол, лъжесвидетелстване, измама. Той стана известен, след като обяви, че през 1994 г. е бил отвлечен от покойния днес Иван Тодоров-Доктора. По време на делото обаче Кръстев се отрече от показанията си.

*Филип Найденов-Фатик (Фатик Исмет Шабан) е син на покойния Исмет Шабан Фатик, един от най-големите оръжейни търговци преди 10 ноември 1989 г. По паспорт обаче носи имената на бащата на убития президент на "Мултигруп" Илия Павлов. Фатик бе застрелян на 19 август 2003 г. в София. Името му се свързва основно с трафик на наркотици, на коли и контрабанда.