Стрелков, който е от Копривщица, но живее в Пирдоп, бил в хижата на почивка заедно с колеги, съобщи БНТ.

Те твърдят, че в ранните часове на 19 януари Пенко решил да си легне. Не е ясно как и кога е напуснал хижата и накъде се е отправил, не си взел и якето.

На 20 януари вечерта мъжът не се е явил на работа. На следващия ден колегите му уведомили и роднините му, които от своя страна го издирвали в жилището му и в местната болница. След като никъде не е открит, за изчезването му е подаден сигнал в полицията.

На 22 и 23 януари спасители и ловци от ловната дружинка в Челопеч издирвали Пенко в района на хижата, но без успех. Според спасителите снежните преспи в планината са големи, а следите в района са твърде много.

От Планинската спасителна служба прекратяват издирването. От полицията съобщиха, че Пенко Стрелков е обявен за общодържавно издирване, а работата по случая продължава.

Братът на Пенко - Дянко Стрелков, организира група приятели и роднини за търсенето. Те продължават да ходят в планината в опит да открият изчезналия мъж и с надеждата, че институциите ще им окажат подкрепа.

На 30 януари (събота) се организира нова доброволческа акция по издирването на 42-годишния мъж, като сборният пункт е в 9 часа на площада пред МВР-Пирдоп. Издирването ще се проведе в светлата част на денонощието, съобщиха организаторите. На място ще бъдат сформирани и инструктирани екипите за издирването, спрямо вече обходените райони.

Планинската спасителна служба (ПСС) е предупредена за акцията и нейни представители също ще са на мястото, където Пенко Стрелков е забелязан последно.

Желаещите да се включат в спасителната акция трябва да бъдат добре екипирани със заредени батерии на телефоните си.