Вчера разследващи отказваха каквито и да е подробности за самоличността на издирвания, включително да коментират дали е от кавказки произход.

Запитан, главният секретар на МВР Георги Костов заяви:

"Много мъже от кавказки произход са обявени за общонационално издирване у нас!"

Преди дни обаче разследващ екип е прегледал записи от охранителните камери на Централна гара в София, както и на автогарата в столицата, съобщи "Труд". Проследени са били изображения на пътници между 16 и 19 март както на билетните гишета, така и на пероните. Специално внимание било отделено към пасажерите във вагоните за Солун.

Полицаите са търсели конкретен човек, за когото вече имали описание от свидетели, а най-вероятно и потвърждение, че е преминал българо-гръцката граница. Заради водещата на юг следа нашите ченгета са потърсили за помощ колегите си в Гърция, а също и в Кипър, тъй като се смята, че там е крайната точка на пътуването на руснака.

Анна и Никита убити заради бизнесинтереси?


Според следствието Анна Леонтиева преди месеци пристигнала със сина си в България от Кипър. Живеела в Приморско в апартамент, който наела от руски гражданин, воювал в Афганистан, а сега женен за българка и развиващ бизнес на кипърска територия, пише "Росийская газета".

Полицията обискира жилището, разпита свидетели. Наемодателите се издирват, за да дадат показания. Съседите неведнъж виждали Анна с руски гражданин - Герман, който редовно идвал да я види в Приморско. Сега той е основният заподозрян и се издирва по линия на Интерпол.

"Има данни, че потенциалният убиец е заминал за Кипър", посочва руският официоз.

Следствието допуска "кръстосване на бизнесинтереси" между загиналата и Герман, също и битова свада, прераснала в бой с ножове. Свидетели дочули шум и пиянски гласове, се казва в материала.

"Дали детето не е било опасен свидетел?", пита се "Росийская газета", без да уточни какво може да е видяло момчето, удушено според експерти на 20 март, докато майка му е била убита седмици по-рано.

"Неясно остава засега къде е бил Никита през цялото това време", пише вестникът.

Трупът на 5-годишния Никита Леонтиев  беше намерен в куфар край софийското село Пасарел на 20 март, а тялото на 35-годишната му майка Анна Леонтиева бе открито разчленено край Приморско  на 2 март.

В понеделник МВР разпространи снимките на жена и момченце, за които търси информация по разследването на тежко криминално престъпление.

Именно тези снимки е разпознала майката на Анна в Русия - Олга Владимировна.

Разпознаването на този етап стана задочно, по снимките. Но Олга Владимировна потвърди, че на тези фотографии, разпространени и в медиите, и в сайта на българската полиция, са нейната дъщеря Анна и внукът ѝ Никита”, обясни вчера Павел Астахов, пълномощник на руския президент по правата на децата.

Очаква се бабата и бащата на Никита да дойдат в България, за да разпознаят близките си и да дадат показания.

Коя е Анна Леонтиева