Това съобщи пред журналисти директорът на Областната дирекция на МВР в Хасково старши комисар Ангел Цанков, цитиран от БТА.

Напрежението избухна със събирането на група пред портала на лагера и с намеса на полиция и жандармерия за потушаване на недоволството.

"Кандидатите за бежанци поискаха незабавно да им бъде предоставен статут на закрила, което няма как да стане", обясни временният директор на центъра Димитър Захариев. По закон процедурата трае до 6 месеца, макар продължителността да е по-кратка в момента.

"Изяснява се дали има подстрекатели на протеста и кой кого е провокирал", добави Захариев.

Протестиращите са били афганистанци и иракчани, не е имало сирийци. Те са излъчили контактна група от по петима свои представители, които са имали разговори с управата на институцията.

"Всички искания, които засягат битови условия, бяха разгледани. Много от слабостите са отстранени, други са в процес на отстраняване", уточни временният директор на центъра в Харманли.

Според старши комисар Ангел Цанков всички права и задължения на настанените са им били обяснени чрез контактната група. При потушаване на напрежението сила не е използвана, а целта бе то да не напуска пределите на лагера, посочи той.

"Диалогът бе конструктивен. Мигрантите разбраха, че трябва да има ред в центъра и че трябва да спазват законите на страната", каза управителят на Хасковска област Станислав Дечев.