Първoнaчално от прокуратурата съобщиха за арестувани четирима служители на "Гранична полиция" по разследване за корупция.

По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни на брифинг, че са задържани още 5-ма души - редови митнически служители на ГКПП „Капитан Андреево“.

Планирани са били арести на 14 души, но се издирват още петима, които след началото на акцията са успели да се скрият.

Първоначално се е работило по сигнал за корупция в митниците, но след това се оказало, че пари, за да изпълняват или не изпълняват служебните си задължения, са искали и гранични полицаи.

Става дума за служители на ниско ниво, работещи "на терен", каза Арнаудова, цитирана от БНР.

Акцията е започнала в 6 часа, когато сътрудници на разследването са влезли в акция като са дали на следените лица предварително белязани пари. Сумите били дребни - по 15-20 евро. Тепърва ще се изяснява обаче колко са си докарвали дневно граничарите и митничарите.

Засега е ясно, че са работили самостоятелно, прокуратурата не разполага с данни те да са действали като организирана престъпна група.

Арнаудова обясни, че утре и преди да изтекат 24-те часа задържане, прокурорите ще преценят на кои лица да бъдат повдигнати обвинения и кои да бъдат задържани за срок от 72 часа.

На граничния пункт са били изпратени двама прокурори от спецзвеното "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура, 9 следователи и 50 служители на "Вътрешна сигурност" на МВР.

Претърсени са служебни помещения, домашни адреси в 4 града на територията на област Хасково, направени са и обиски.

Арнаудова уточни, че по случая се работи от повече от 1 година. Разследването е възложено на звено „Антикорупция” от главния прокурор Сотир Цацаров и в хода му са използвани специални разузнавателни средства.

След като движението в двете посоки беше блокирано за повече от 5 часа, в 11.00 часа трафикът бе възстановен и ГКПП "Капитан Андреево" работи нормално.

Преди това шофьори разказаха пред Дарик радио, че акцията е била като в американски филм:

"Имаше много полиция, разбягаха се митничари, проснаха ги на земята", описа случилото се един от водачите.

"От 6.30 часа границата е затворена и досега чакаме, в колите има деца и тези сцени се разиграха пред очите им", допълни друг.