Предупреждението за опасно време е обявено за областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Област София и Пазарджик.
Прогнозата на метеоролозите е за интензивни локални валежи, гръмотевични бури и условия за градушки.

За останалите области е обявен жълт код с предупреждение за потенциално опасно време. Предупреждение няма само за областите Силистра, Добрич и Варна.

Ако се създаде такава суперклетка, като тази, която причини смъртта на един човек в столицата и много материални щети, Националният институт по метеорология и хидрология ще информира обществото, увери по-рано за "Фокус" синоптикът Красимир Стоев.

През деня на много места в Западна и Централна България, по-късно през деня и през нощта срещу четвъртък и в Източна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има и градушки, съобщиха от НИМХ.

Прогноза за днес и утре - ТУК



Как да действаме при наводнение

Специалистите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” съветват при възникване на наводнение незабавно да бъде подаден сигнал на тел. 112, съобщава пресцентърът на МВР.

На оператора трябва да съобщим име, адрес и друга информация, свързана с бедствието. Ако не разполагаме с телефон, трябва да предупредим за опасността в общината или в кметството на най-близкото населено място.

Ако се намираме у дома, трябва незабавно да изключим газта и електричеството и да поставим на възможно най-високото място всички по-ценни предмети. Добре е да имаме предварително приготвена „чанта за оцеляване”, която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, лични документи общи и специфични лекарствени препарати.

Когато не сме в състояние да се евакуираме от сградата, за да защитим живота си е добре да се преместим на най-горните етажи или на покрива.

Ако водната стихия ни завари извън дома и се намираме близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечим и да застанем на най-близкото възвишение.

Не трябва да заставате под/над мостове, подлези, надлези и др. Не трябва да се пресичат бързо течащи и залети площи, освен ако сме сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на подобни действия е добре да има подсигуряване с помощно въже.

При пътуване с моторно-превозно средство е препоръчително да се спре на възможно най-високото и безопасно място и да се изчака спадането на нивото на водата.

Правила за поведение при гръмотевични бури

Ако сте вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

Ако се намирате сред природата, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. Ако наблизо има сух предмет, седнете върху него. Не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите крака. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.

Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.