През 2014 г. 20-годишната "Мазда" на Димитър Радев изчезва от центъра на София. Колата била паркирана в района на НДК.

Веднага се обадих в полицията. Те иззели някакви записи от камера. Пуснаха ми записа, на който се виждаше как си идва от пресечката крадецът, оглежда се, отива към колата, влиза в нея с приспособление. След 10 секунди колата тръгна и изчезна”, разказва собственикът, цитиран от Нова телевизия.

МВР издирва крадеца и колата около половин година. 

„Междувременно получихме съобщение от Районната прокуратура, че това досъдебно производство се спира. Не могат да намерят колата, нито крадеца”, обяснява Димитър Радев.

През това лято обаче неочаквано пенсионерът получава писмо от Община Искър. В него пишело, че трябва да отиде до наказателния паркинг в квартал „Дружба” в тримесечен срок, за да прибере отдавна забравената си кола. Сметката за тригодишния престой на наказателния паркинг се оказва солена – близо 16 000 лева. Абсурд, но факт, признават от МВР и от Центъра за градска мобилност.

Крадецът свалил акумулатора на колата и три дни по-късно я оставил до Женския пазар, в зона за платено паркиране. Оттам „паякът” я вдигнал. От „Градска мобилност” не знаели, че автомобилът се издирва. Нямало и как да разберат, твърди директорката на отдела Румяна Милова.

От МВР ще проверяват защо разследващите кражбата не са разбрали,че автомобилът е бил на наказателния паркинг цели 3 години. Сега Димитър Радев дава откраднатата кола за скрап, тъй като се е амортизирала, но мисли да съди МВР и „Градска мобилност”.