Задържаните са от УНСС и от Софийския университет, съобщи "Дневник".

Младежите (мъж на 23 години и жена на 22 години) са били част от по-голяма група от около 20 души.

Били са спрени в района на министерството от полицаи непосредствено след случилото се и са били отведени в Първо РУП.

Вижте снимки от ареста >>

"Каква си ти бе. За каква се мислиш?" Това бяха думите на полицая от снимката със студентката, опряна на багажника на колата, след като 2 пъти я блъсна в него", пише във Facebook страницата на Ранобудните под снимка на задържана студентка.

Двамата студенти са разпитани и задържани за 24 часа, пише OffNews.

Снощи няколко студенти се опитаха да влязат в Централния военен клуб.
Охраната обаче им отказала достъп с мотива, че са изпратени списъци на присъстващите, където са били имената само на един номиниран за наградата и придружаващи го.
В клуба се проведе церемонията по връчване на националния приз "Студент на годината - 2013", на която присъства и премиерът Пламен Орешарски.

Кордон от полицаи застана пред клуба, защото към студентите се присъединиха група от около 70 протестиращи, идващи от Министерски съвет с плакат "Не на политиците, иновациите възраждат нациите. Да ги подкрепим" и викове "оставка" и "мафия".

Протестиращите срещу кабинета за 174-и ден около 19 ч. изпълниха пространството при кръстовището на „Раковски" и бул. „Цар Освободител", съобщи Дарик.

Те прожектираха кратък филм с полицейско насилие от протестите в София. 
 

Стигна се до пререкания с някои от шофьорите, които бяха блокирани от акцията на протестиращите.
 

„Ранобудните студенти" организират днес протест от 10 ч. пред Народното събрание .
Те се обявяват срещу проекта за нов закон за МВР, който по думите им предвижда ограничаването на основни човешки права, като правото на свободен протест.
 

Във Facebook страницата на протестиращите студенти е посочено, че новият проектозакон предвижда преконцентрация на правомощия на министъра на вътрешните работи и по този начин няма да има никакво разграничение между политическо и професионално ръководство.
 

Според студентите назначаване на главния секретар от Министерски съвет, а не от президента, е нарушаване на балансиращата функция на държавния глава.
 

Ранобудните ще протестират и срещу възможността за легализиране на блокирането на цяла София при охрана на стратегически обекти (всеки полицейски орган може да отцепва райони в такъв случай), както и изземване на образци (ДНК и др.) при всяка полицейска регистрация, а не само при необходимост.