Той допълни, че страната ни има достатъчно валутни резерви, които са малко под 30 млрд. лева.

Министърът в оставка Чобанов уточни, че през следващите два месеца не е задължително да се взимат нови заеми, тъй като фискалният резерв е около 9 млрд. лева. Ако все пак се наложи да се емитира дълг, в момента в бюджета има лимит от 800 млн. лв., който може да прекрачи границата на годината, а могат да се пускат и краткосрочни държавни ценни книжа, които да падежират в рамките на тази година.

"Не знам колко е осъществима идеята служебното правителство да може да вземе заем от МВФ, защото те обикновено не обичат да работят със служебни правителства, а с редовни такива, понеже зад тях стои работещ парламент, който може да се погрижи за осъществяването на заложената от дадения кабинет програма", обясни още Чобанов.

Той разясни още, че в процеса на поемането на външен дълг има нужда от действащ парламент за ратифициране на договорите. Според неговите думи има риск от неизпълнение на 500 млн. лв. на приходите в бюджета, но е "възможно то да достигне по-голяма сума, но това зависи от стратегията, която оттук нататък ще се предприеме".

Ако се върнем към практиките, които заварихме, като забавяне на ДДС, неразплатени плащания към бизнеса, уговорки, че ще се плати на бизнеса след отстъпки, това означава, че неизпълнението на приходите ще е по-голямо, ще се забави и развитието на икономиката, уточни Петър Чобанов.

Той допълни, че политическата криза и предсрочните избори могат да струват на страната дори половината от възможния икономически растеж.

Министърът на финансите в оставка заяви още, че на бюджета не може да се приписва отговорност за абсолютно всичко, като даде за пример дълговете на БДЖ и други държавни предприятия.

Според него правителството продължава да смята, че можеше да се справи и без актуализация на националния бюджет, както и на бюджета на Здравната каса.

"Но тъй като в следващите два или повече месеца няма да имаме правителство, което да действа с работещ парламент зад гърба си, и за да не се създава несигурност в страната, финансовото министерство и правителството се съгласихме, че наистина би било добре да се емитира нов дълг, за да се засилят фискалните буфери", допълни той.

Министърът в оставка коментира още, че ако Сергей Станишев е бил станал министър-председател, Чобанов е щял да подаде оставка.

„Вече съм преживявал напускането на една позиция с Комисията по финансов надзор, така че няма страшно за мен и с оставката на кабинета”, каза още Чобанов.  Той подчерта, че при кабинет с друг министър-председател, освен с Орешарски, не би работил.

Перспективата пред кабинета като цяло не беше много дълга, посочи Чобанов по повод преждевременната оставка, която бе одобрена от Народното събрание днес.