Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков участва в конферентен разговор с министрите на финансите от страните на Еврогрупата. По време на разговора са обсъждани последните промени в договора за  европейския стабилизационен механизъм и увеличаването на ресурса за МВФ, съобщи БТА.  

На срещата на върха на ЕС на 8 и 9 декември в Брюксел бе взето решение страните членки да предоставят средства на базираната във Вашингтон международна финансова институция в замяна на нейната помощ за изпаднали в затруднено положение държави от еврозоната. Държавните и правителствените ръководители на 27-те си дадоха тогава срок да определят приноса на отделните страни.

Освен България, Румъния и Унгария - страни от ЕС, които не са част от еврозоната - вече дадоха да се разбере, че няма да предоставят никакви допълнителни средства на МВФ, посочва Асошиейтед прес. Ротационният председател на Европейския съюз до края на годината - Полша, която също не членува в еврозоната - обяви, че ще отпусне на фонда 6 милиарда евро. Дания, която ще поеме ротационното председателство на ЕС на 1 януари, ще допринесе с 5,4 милиарда евро. Швеция, която също не е част от еврозоната, обеща да отпусне средства, но не уточни размера на сумата. 

Потвърдилите участието си страни са: Австрия с 6,13 млрд. евро, Белгия (9,99 млрд. евро), Кипър (0,48 млрд. евро), Финландия (3,76 млрд. евро), Франция (31,4 млрд. евро/, Германия (41,5 млрд. евро), Италия (23,48 млрд. евро), Люксембург (2,06 млрд. евро), Малта (0,26 млрд. евро), Холандия (13,61 млрд. евро), Словакия (1,56 млрд. евро), Словения (0,91 млрд. евро), Испания (14,86 млрд. евро), предаде БТА.

Събраната сума е 150 млн. евро, съобщиха ББС и "Уолстрийт джърнал", като недостигът (до предварително планираните 200 млрд.) се дължи главно на отказа на Великобритания да участва.
На този етап се съобщава, че Лондон ще определи своя принос на среща на Г-20 догодина, а Чехия, Дания, Полша и Швеция са изразили готовност за участие.

Симеон Дянков посочи, че една от причините България да не иска да даде средства за МВФ е, че той "не е изиграл добра роля за преодоляване на финансовата криза". Втората причина е, че не е редно финансово дисциплинирани страни като България да подпомагат финансово недисциплинирани, каза Дянков.

Аз изразих нашата категорична позиция, че България няма да участва по никакъв начин в подпомагането на МВФ, заяви той. По време на конферентния разговор с останалите финансови министри от еврогрупата вицепремиерът Дянков е обсъдил и договора за Европейския стабилизационен механизъм. Той предвижда до 500 млрд. евро за подпомагане на държавите и ще влезе в сила от 1 юли 2012 г. Участието на частния сектор се предвижда по изключение (най-вече в случая с Гърция), поясни Дянков.

С квалифицирано мнозинство от 85 процента от страните в еврозоната ще могат да вземат решение да бъде подпомогната държава чрез този механизъм. Като страна извън еврозоната България не участва в този механизъм. Позицията на Германия е помощта от този механизъм да се обвърже с подписването на пакт за финансова стабилност, аналогичен на този, който българското правителство вече прие със Закона за устройството на държавния бюджет, коментира Дянков.