Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Международната банка за възстановяване и развитие, съобщава правителствената пресслужба.

"В първите шест месеца от нашето управление концентрирахме усилията си върху решаване на неотложни проблеми, но сега вече гледаме в по-далечна перспектива", посочи Борисов на срещата днес в Министерския съвет. В нея е участвал и министърът на финансите Владислав Горанов.

Пред вицепрезидента на МБВР за Европа и Централна Азия - Лаура Тък, директора на банката за Европа Мамта Мурти и директора на МВФ за Европа Пол Томпсън Борисов е очерте усилията на българското правителство за гарантиране на финансовата стабилност на държавата, за борбата срещу корупцията и сивия сектор в икономиката, както и за осъществяването на ключови реформи.

"Създадохме специализирано звено за борба срещу контрабандата, в което влизат експерти от нашите специални служби, приходните агенции НАП и "Митници", МВР и прокуратурата. Резултатът от тези целенасочени усилия е излишък в бюджета към края на май от близо 1,2 млрд. лева. Спрямо същия период на миналата година сме събрали над 2 млрд. лева повече", посочи Бойко Борисов.

Премиерът е подчертал важността на постигнатия консенсус за реформата на пенсионната система, където е намерен добрият баланс между позициите на държавата, работодателите и синдикатите.

"От изключителна важност са реформите в съдебната система, здравеопазването и образованието. Реформираме и специалните служби, които през последните 25 години работиха без устройствени закони. Имаме много добри екипи, работещи по усвояването на еврофондовете, което ни позволява да постигаме изключително сериозен напредък в изграждането на стратегическата инфраструктура на България - всеки месец откриваме магистрали, пречиствателни станции, метро, които са в пъти по-евтини от средните цени за Европа", заяви Борисов.

Вицепрезидентът на МБВР Лаура Тък каза, че оценява и подкрепя усилията на българското правителство за осъществяване на реформи в ключови сектори. "Тук сме, за да подкрепим вашата програма. Готови сме да ви подпомогнем в подобряването на междуинституционалните отношения и повишаването на ефективността на публичните разходи. Имаме добро партньорство по програмата за саниране и енергийна ефективност на многофамилните сгради. Световната банка е готова да подкрепи усилията ви за реформи. Надяваме се да се възползвате по най-добрия начин от нашата подкрепа", заяви Лаура Тък.

На срещата е обсъдена и темата за избор на нов управител на БНБ. Министър-председателят е уверил представителите на МВФ и МБВР, че се полагат максимални усилия новият управител на БНБ да бъде подкрепен от всички политически сили. Борисов е изразил увереност, че този процес скоро ще бъде завършен.