До сделката се стигна след 11-часови напрегнати преговори в Брюксел.

Еврогрупата (министрите на финансите на страните от еврозоната) се споразумя за отпускането на Гърция на втори транш от макрофинансова помощ в размер на 10,3 млрд евро, съобщи тази сутрин нейният председател Йерун Дейселблум, цитиран от ТАСС и БТА. Според него сумата може да бъде преведена на няколко етапа.

Но по-голямата крачка напред е сделката, с която еврозоната се съгласи да предложи на Атина облекчаване на дълга през 2018 г., ако това е необходимо за изпълнение на договорените критерии по нейните плащания, отбеляза Ройтерс. Това бе достатъчно, за да осигури съгласие от МВФ отново да се присъедини към еврозоната във финансирането на помощта за Гърция (виж по-долу).

Сумата от 10,3 млрд евро отговаря в пълен обем на сегашните финансови нужди на Гърция, е заявил еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

«Това е добро решение, което стана възможно благодарение на значителните усилия на гръцката страна - приемането на два важни пакета от мерки за реформиране на икономиката», е добавил еврокомисарят.

Първия превод от 7,5 млрд евро Гърция може да получи през втората половина от юни, съобщи днес шефът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг. За получаването на по-нататъшни преводи Гърция ще трябва да изпълни всички целеви показатели на международната програма, по-специално по приватизацията и реформирането на енергийния пазар.

Реглинг напомни, че първият транш в рамките на третата програма за макрофинансова помощ за Гърция възлизаше на 21 млрд евро и бе преведен на няколко етапа от септември до декември 2015 г.

Еврогрупата потвърди средносрочно целево равнище на профицита* в бюджета на Гърция през 2018 г. от 3,5 процента от БВП и подчерта важността на запазването на съответната данъчна траектория, се казва в заключителния документ от срещата.

Постигнатото далеч надхвърля всичко, което доскоро си мислех, че е възможно, взаимното доверие се връща в преговорите, каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Мисля, че има известно основание за оптимизъм, че това може да е началото на превръщането на порочния кръг "рецесия-мерки-рецесия" в ситуация, при която инвеститорите имат чиста писта да инвестират в Гърция, каза гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос

МВФ "получи" намаляване на дълга

Също тази сутрин Еврогрупата потвърди намерението си да осъществи реструктуриране на дълга на Гърция в обем до 20 процента. Представител на МВФ се е съгласил с предложените от нея мерки.

МВФ отдавна настояваше европейските правителства да предприемат стъпки за облекчаване на част от дълга на Атина, за да направят публичните й финанси по-устойчиви. Отказът на Германия и някои други да го направят доведе до месеци на препирни с МВФ, докато Гърция беше нещо като зрител на преговорите, припомня Ройтерс.

Европейският директор на МВФ Поул Томсен обаче настоя, че МВФ не е смекчил условието си, че няма да дава повече заеми на Атина, ако европейските й кредитори не облекчат дълговото й бреме. И потвърди, че мерките ще осигурят устойчивост на дълга според няшите стандартни критерии.

Още преди срещата германският министър Волфганг Шойбле предупреди пред репортери, че не желае да се обвързва с каквито и да било действия след 2017 година, когато през есента в Германия има парламентарни избори.

*Профицит - превишение на бюджетните приходи над разходите