Страната няма да извърши плащанията по дълга към Международния валутен фонд (МВФ) през следващия месец, защото няма пари, заяви днес министърът на вътрешните работи Никос Вуцис, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Четирите вноски за МВФ през юни са 1,6 милиарда евро, тези пари няма да бъдат дадени и ги няма, за да бъдат дадени", каза Вуцис в неделното шоу на гръцката телевизия Мега.

Преговорите с кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд се проточват вече четири месеца.

Успешното им финализиране би отключило помощ в размер на 7,2 милиарда евро, но преговорите зациклиха около реформите за пенсионното осигуряване и пазара на труда, предложени от кредиторите.

Гърция иска от кредиторите жизнеспособно решение на дълговата криза

Атина иска от своите европейски партньори жизнеспособно решение на дълговия проблем на страната, а не просто поредното споразумение.

Това заяви вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас на заседание на централния комитет на неговата партия СИРИЗА, предаде агенция ТАСС.

"Ние сме на финалната права на един труден период от правителствените преговори с институциите", заяви Ципрас.

Гръцкият премиер за пореден път заяви, че правителството няма да приеме ирационални искания.

"Гърция няма да приеме унизителни условия на преговорите с кредиторите", посочи Ципрас.

Гръцкият премиер предупреди, че мнозинството от населението на страната няма да издържи на нови мерки за икономии.

Той критикува някои от представителите на кредиторите, които по думите му използват финансовото задушаване на страната като инструмент за разклащане основите на споразумението от 20 февруари, съгласно което Атина трябва да представи нов план за реформи, допълва Ройтерс.

Преговорите обаче се запънаха по въпроси като пенсии, трудови реформи, фискални цели и увеличаване на данък добавена стойност.