МВФ прогнозира, че може да бъде необходимо отписване на част от дълга на Гърция, тъй като страната няма да бъде в състояние да го обслужва поради по-нататъшното отслабване на структурните реформи и спад на първичния бюджетен дефицит. Това се казва в доклад на фонда, цитиран от ТАСС и БТА.

Фондът понижи прогнозата си за растежа на Гърция от 2,5 на 0 процента през 2015 година, посочвайки, че страната ще се нуждае от нова помощ от 36 милиарда евро от ЕС през следващите три години, дори да одобри плана на кредиторите, подложен на референдум тази неделя, съобщи Франс прес.

Общите финансови нужди на страната са се увеличили поради големи политически промени в Атина и се оценяват на общо 50 милиарда евро до 2018 година, изтъква МВФ.

Освен това, според Фонда, европейците са изложени на риск да загубят над 53 милиарда долара при хипотезата, че Гърция не изпълни бюджетните цели от плана на кредиторите, се казва в доклада.

В документа е посочено, че последните перипетии на страната (затваряне на банки, капиталов контрол, просрочие към МВФ) не са взети предвид в доклада, а те биха имали голямо негативно отражение.

Нобелист обвини кредиторите, че са "настанили Гърция в затвора за длъжници"

Главният икономист на Световната банка и носител на Нобелова награда Джоузеф Стиглиц критикува гръцките кредитори и заяви, че носят "криминална отговорност" за дълбоката криза, която тази страна преживява в момента, съобщи сръбската телевизия РТС, като се позова на Би Би Си.

"И дума не може да става икономика в депресия да успее да ви плати това, което ви дължи. Това, което направи Тройката, е че настани Гърция в затвор за длъжници", заяви Стиглиц, обвинявайки Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия за трагедията в гръцката икономика.