Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард не е създала гръцката криза и не е виновна за нея, но не прави нищо, за да допринесе за преодоляването й.

В крайна сметка именно тя ще сложи край на кариерата й, коментира британското списание The Spectator, цитирано от "Фокус".

Все още не е ясно какво ще последва след гръцкия референдум, но взаимните обвинения вече се усещат във въздуха и много от тях са насочени именно към изпълнителния директор на МВФ.

Получавайки гръцката криза като наследство от предшественика си на поста Доминик Строс-Кан, Лагард винаги е заемала твърда позиция по отношение на проблемите на Атина.

При това нейните действия не винаги са извършвани по правилата на международната организация. Френският политик пренебрегна отдавна установената програма за облекчаване на дълговото бреме и отказа да се вслуша в мнението на редица икономисти, които я посъветваха да изгради единна позиция с Европейската комисия и Европейската централна банка при преговорите с Гърция.

От редакцията коментират, че всички тези натрупани негативи ще окажат влияние при избора на следващия изпълнителен директор на Фонда, а евентуалната кандидатура на Лагард едва ли ще бъде подкрепена.