Това съобщи германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Идеята за спасителен пакет без МВФ е теоретична на този етап", посочи Шойбле в Брюксел, където заседава Еврогрупата.

Министрите от еврозоната се опитват да преодолеят безизходицата в условията по следващия транш от спасителния пакет от 86 милиарда евро, съгласуван през 2015 година, трето подобно финансово спасяване на задлъжнялата страна.

Финансовите министри на 19-те страни от еврозоната се съгласиха представителите на институциите, които правят преглед на спасителния план за Гърция, да се върнат в Атина другата седмица, за да обсъдят в детайли необходимите реформи.

Гърция пък прие да превърне в закони мерките, позволяващи да бъдат изпълнени бюджетните цели, определени от европейските кредитори, съобщиха информирани източници. Условието е да няма повече икономии.

Международният валутен фонд връща в Гърция експертната си мисия, се посочва в оповестено днес изявление на представител на Фонда, цитирано от ТАСС, след като бе съобщено, че Атина се е съгласила да направи отстъпки към кредиторите.

Приветстваме успеха на гръцките власти по въпроса за удовлетворяване на исканията на международните институции по ключови въпроси. В тази връзка се договорихме да отправим обратно мисията си, посочи представител на МВФ.

МВФ все пак подчерта, че "за отстраняване на разногласията по други важни проблеми, е необходимо да се постигне по-голям напредък".